Ett minne av Blomstermåla Möbelfabrik


Allt började som vanligt med ett gammalt foto som jag bara var tvungen att lära mig mera om. Därför kommer nu en ny historia om vår bygd.

Ett par kilometer nedströms Alsterån från Blomstermåla sett, ligger den lilla vackra byn Skälleryd.


Historiskt sett har Skälleryds och Århults Lillegård haft sina gemensamma kvarnar vid ett vattenfall som låg cirka 100 meter nedströms dagens vägbro över Alsterån. Redan vid slutet av 1600-talet låg en kvarn på den södra sidan, 100 år senare fanns även en sågkvarn på den norra sidan och vid 1800-talets mitt tycks vattendrivna verk ha funnits på båda stränderna.


År 1900 etablerades Blomstermåla Möbelfabrik, senare Skälleryds Möbelfabrik, här på platsen, av fyra möbelfabrikörer från Virserum. Om detta går det att läsa i Kalmar tidning från lördagen den 1 september År 1900. Se här nedan.



Här på bilden nedan ser ni de första anställda. Bilden är tagen År 1904.


År 1920 hade fabriken cirka 60 anställda som framförallt tillverkade vackra möbler som ni kan se här nedan, men även radio- och TV lådor.

Pelarbord tillverkat av Blomstermåla Möbelfabrik

Skåp tillverkat av Blomstermåla Möbelfabrik

Byrå tillverkat av Blomstermåla Möbelfabrik

Vattenkraften utnyttjades genom en damm över hela vattendraget och med största sannolikhet utvanns där Elektrisk energi. Hela fabriken går att se på detta flygfoto från År 1935.

Blomstermåla Möbelfabrik i Skälleryd År 1935

Fabriken hade enligt boken ”Ålems socken” i flera årtionden en generator som byggts redan År 1894 av det mekaniska snillet August Bohman för den egna fabriken Mörtfors Möbelfabrik. Denne Bohman startade År 1897 Bohman & Johanssons fanerfabrik i Blomstermåla.

Blomstermåla Möbelfabrik År 1940

Åren 1955-1957 anlades en ny damm med kraftverk, det nuvarande, som ligger cirka 500 m nedströms den äldre dammen i Skälleryd. Det var bolaget Industrikraft AB som uppförde verket, primärt för strömleveranser till Skälleryds Möbelfabrik och de två Blomstermåla företagen Bohman & Johanssons Fanerfabrik och BEVI.

Vid anläggandet modellerades vattendraget närmast verket. För att ge en utloppskanal skild från åfåran gjordes en cirka 100 meter lång vall, eller snarare långsmal holme, nedströms dammen i det som tidigare varit Bygölen, en vidgning av ån. Kraftverket medförde att vattenytan höjdes och vidgades uppströms. Möbelfabriken hamnade då på en udde i dammen och en bostadsfastighet på den motstående sidan av ån lades under vatten.

Vid mitten av 1980-talet köptes Skälleryds kraftverk av fasighetsbolaget ”STOCKHOLMIA” som genomförde en större renovering. Det större kraftaggregatet behölls, men turbinen fick ett nytt löphjul. Det mindre aggregatet byttes ut helt och hållet och ersattes av ett något större aggregat än tidigare. Man lät även installera en ny utomhustransformator som ställdes på backen intill stationen. Kort efter att arbetet färdigställts, drabbades det nyrenoverade kraftverket dock av en dramatisk olycka: dammen kollapsade och den nya transformatorn förstördes. Dammen fick till stora delar återuppbyggas och en ny transformator installeras.


År 2005 köptes Skälleryds kraftverk av Ålem Energi AB, som fortfarande äger och driver verket.

Idag finns inte Blomstermåla Möbelfabrik kvar längre. Fabriken är ersatt med en nyare mindre lokal som inrymmer några små företag och en MC klubb. Men det finns en liten spillra kvar av en svunnen epok, som minner om denna tid. Nämligen den stora skorstenen. Den går att hitta på den äldre flygbilden ovan.

Den gamla skorstenen från Blomstermåla Möbelfabriks tid

Såhär ser området ut idag och den gula pilen visar exakt var Blomstermåla Möbelfabrik låg. Här kan ni även se det nuvarande fördämningen och Kraftverket nere till höger i bild.

Satellitbild över Skälleryd idag År 2015


Tänk va. Det finns historier att berätta vart än man tittar.......

:-)