Råsnäs herrgård


Nu ska jag berätta om......den så vackert belägna Råsnäs herrgård. Ett stort och pampigt palats, som ligger precis nere vid havet norr om Timmernabben. Hela området signalerar "Makt och Rikedom", men så har det faktiskt inte alltid varit. 


Råsnäs herrgård idag

Nej.......för från början så bestod Råsnäs egentligen av fyra vanliga Bondehemman. Det var inte för än vi kommer in på 1600-talet som de alla blev inköpta av Johan Skytte och lades under Strömsrums ägor. De ärvdes sedan av hans son Jakob Skytte. Varpå arvet gick vidare till dottern Gunilla Skytte, som gifte sig år 1667 med major Ludvig Mörner.

Det var då i samband med parets bröllop, som det bestämdes att de fyra gårdarna skulle göras om till säteri istället. Ett säteri är i nutida språkbruk en större herrgård. Råsnäs säteri är tydligt utritad på denna karta nedan från år 1691, se den röda pilen.


År 1691

Men Ludvig Mörner avled redan år 1675, i samma veva som reduktionen. Vilket gjorde att hela Råsnäs övergick till staten och istället blev ett Krono hemman.

År 1720 byter så staten plötsligt bort hela gården Råsnäs, mot ett annat hemman i Hammarglo istället. Nya ägaren blir då löjtnant Carl Biörnberg.


År 1723

År 1731 köper nu löjtnant Erik Rappe hela Råsnäs och därmed har släkten Rappe för första gången satt sin fot i Ålem socken. Gården ärvdes sedan av sonen Carl Rappe.

Nu var Råsnäs herrgård utgångspunkten för Rappe släkten här i vår bygd, långt innan den sedermera landshövdingen Carl Rappe även förvärvade Strömsrum.


Råsnäs herrgård

Dagens huvudbyggnad uppfördes faktiskt år 1756 av Carl Rappe själv. Den byggdes av rejält timmer i två våningar. Råsnäs herrgård ägs sedan i lång tid av olika personer i släkten Rappe.


År 1848

Men år 1851 blir det en förändring, då Lagman Johan Petter Berg bosätter sig på gården efter att Claes Elias Wilhelm Rappe avlidit.


Råsnäs herrgård

År 1870 är det dags igen, för då flyttar istället friherre Carl Axel Raab in på Råsnäs. Det är nu flygelbyggnaderna och den stora engelska parken tillkommer, samt en stenkaj vid sjökanten.


År 1870

Redan år 1874 köps herrgården istället av redaren Nils Johan Nilsson, som då var en aktad man i vår bygd.


År 1874

När Nils Johan Nilsson sedan avlider, så ärvs Råsnäs av hans fru och därefter av dottern Josephina Nilsson.




Josephina gör senare något annorlunda......hon donerar hela egendomen till Ålems kommun, som nu i sin tur arrenderar ut gården till ingenjör Robert Lejmark år 1916.

År 1919 startar så Robert Lejmark och hans bror Verner Karamelltillverkning här på Råsnäs Herrgård.

Karamelltillverkningen startades för att ta till vara på herrgårdens stora trädgård med ca 500 fruktträd, omfattande jordgubbs- och hallonplanteringar. Tillverkningen bestod mestadels av olika sorters marmeladkonfekt, samt i liten skala saft.

Annons från År 1919 

Råsnäs Konfektyrer slås år 1924 ihop med Småländska Konfektyrfabriken i Påskallavik. Delägare i företaget blir då Nils von Essen.

År 1928 tar Nils von Essen ensam över Råsnäs Konfektyrer.


Brända Mandlar


Det är nu som de ”Brända mandlarna” kommer in i bilden, alltså de som misslyckandes, men som sedan ändå blev en enorm succé. Då när disponenten Nils von Essen på Råsnäs Herrgård skulle rosta mandlar och glömde dem i ugnen.




Men en riktig smålänning som Nils von Essen, låter ju aldrig något gå till spillo, så han skapade istället en helt ny godsak av sina misslyckade brända mandlar. Vilket skulle visa sig vara ett genidrag.




Nils startar nu sin tillverkning av Brända mandlar i en av flyglarna till Råsnäs herrgård med råvaror från egna trädgården. De brända mandlarna med sitt söta rosaröda hölje är nu svensk karamellhistoria.......




Under 1920-talet provar man även på att tillverka och marknadsföra sin egen Råsnäs herrgårdspunsch. Men efter en tid övergår man helt till godistillverkning igen och så har det fortsatt.


Karamellfabrikens födelse på Råsnäs herrgård

För Råsnäs Konfektyrer finns faktiskt än idag......om än inflyttad till Timmernabben. Där de håller traditionen levande fortfarande efter det ursprungliga brända mandlar receptet som Nils skapade.


Råsnäs herrgård

Vad hände då med Råsnäs när Nils von Essen både flyttade sig själv och sin tillverkning till Timmernabben?


Råsnäs herrgård

Jo, Råsnäs föll sakta in i glömskans land, så idag vilar lugnet här........ Hela gamla Råsnäs området har försjunkit in i en tyst anonym dvala. Bygdens överhet har för länge sedan lämnat denna vackra idyll.


Rovfågel vid Råsnäs

Idag är fågellivet det mest påtagliga här, vid de nyanlagda dammarna som så vackert förgyller området framför herrgården.

Men glöm nu inte…..att Råsnäs säteri en gång i tiden spelade en avgörande roll i traktens utveckling.


Råsnäs

Det var ju faktiskt på herrgårdarna Råsnäs och Strömsrum som bygdens mest framträdande människor bodde och verkade. Här fanns makten och såklart även pengarna.


Alltså en av de viktigaste pusselbitarna i Ålem sockens historia……


:-)