Ett minne av Vindflöjeln


Ni har säkert sett dem. Man ser de oftast på gamla hustak och kyrktorn men även placerade lite här och var i gamla trädgårdar. Jag talar om Vindflöjeln. En lite rolig sak som har förnöjt människan i många 100-tals år. Här kommer nu Vindflöjels historia.

Jägare

Vindflöjlar på byggnader har funnits sedan medeltiden och från 1000-talet och framåt förekommer de allt oftare på skorstenar. Vindflöjlar och tornspiror på byggnader blev allt vanligare från renässansen och anses ha varit viktiga som statussymboler för människorna.

Tåg

En tornspira berättar en hel del om byggnadens status och t.ex. om det har funnits någon verksamhet och vilket yrke de människor som bott där kan har utövat. Här fanns det en chans att manifestera sitt välstånd eller tidens byggnadsideal.

Kyrktupp

De vanligaste formerna av utseende har varit djurfigurer, men även initialer och årtal kan ses på vindflöjlarna. Det är oftast utförda i smide. Att ha väderflöjel (girouette) på sitt hus var i Frankrike under medeltiden endast tillåtet för adeln. En vindflöjel är fritt rörlig runt en vertikal axel. Således är den också ett av de äldsta meteorologiska instrumenten eftersom den visar vindriktningen.

Dansande par

Många har ju även låtit kreativiteten spelat ut ordentligt när man tillverkat sin flöjel, tex som här.

Sjöjungfru fotograferad vid Ljungnäs norr om Kalmar

Men så har vi ju även de som ofta står i de gamla trädgårdarna. Jag har en sådan vacker skapelse med propeller i min egen trädgård. Denna Vindflöjel kallas "Gubben och Gumman" och den har en egen liten historia.

Gubben och Gumman

Axel Hoback berättar . .
- År 1944 startade Lars Matz, Karl Arvidsson, Anders Hoback samt undertecknad Leksands träslöjd, med tillverkning av en cigarettautomat, kallad ”Leksandsgukku”, med en liten fågel som böjer sig fram och plockar upp en cigarett ur en låda, samt ett skrin ”Siljansskrinet” som var snidat på locket. Skrinet gick inte så bra, men cigarettautomaten, eller ”Pippin” som vi sa, blev mycket populär artikel som såldes i tusental.


- År 1946 fick vi en förfrågan från Jannes Gudmundsson om vi ville tillverka en vindflöjel, där gumman drar slipstenen och gubben slipar. ”Mas och Britta”, fick sedermera namnet ”Gubben och Gumman”.

- År 1947 började tillverkningen och försäljning av ”Gubben & Gumman”.

Egentligen var det inte alls meningen att Lasse Gudmundsson, eller "Fabrikörn" som han kallas av många, skulle hamna i Leksand och blir träslöjdare. Han är född och uppväxt i Falun och arbetade som VVS-konsult ända fram till År 1992 då han fick ett erbjudande han inte kunde motstå.

Så den 1 januari År 1992 blev Ann-Britt och Lasse Gudmundson, nya ägare till detta unika och välskötta företag som Hoback-Axel och Skräddar-Sven Danielsson drivit sedan År 1944. Då vid överlåtandet var de båda 74 respektive 72 år.

Lasse Gudmundsson tillverkar fortfarande idag "Gubben och Gumman"

– Just vindflöjeln med gubben och gumman har sedan År 1947 varit företagets stora produkt och bara under min tid har över 29 000 exemplar tillverkats.

I dag är det bara Lasse och hans fru som arbetar inom företaget, men en gång i tiden var det en av Leksands största arbetsplatser med ett 15-tal anställda.

Många människor har under årens lopp blivit inspirerade av denna Vindflöjel och därav tillverkat liknande roliga varianter själva. Här kommer några lyckade hemmabyggen.





Man kan bara skratta åt alla dessa kreativa människor.
Länge leve Vindflöjeln.........

:-)