Historien om Dämmans Fyr


Dämmans gamla fyr och den nya.

Dämmans gamla fyrplats här till vänster på bilden, ligger nästan mitt i Kalmarsund, men tillhör faktiskt Mönsterås kommun, och är byggd på ett naturligt litet grund mitt i havet. Dämman var vid uppförandet den första stora bottenfasta fyren i Sverige.

Den ligger exakt här, som kartan nedan visar.

Dämmans gamla fyrplats (Röd pil)
Ny automatiserad fyr (Gul pil) 

Bakgrunden till fyrens historia står att finna i 1800-talets utökade handel och rederiverksamhet. Redarna krävde säkra resor och ett sätt att slippa lotsar, samt att kunna segla även nattetid.


År 1842


Som ett led av en modernisering i Kalmarsund beslutade man på 1860-talet att märka ut just grundet Dämman, eftersom det var mycket farligt att passera just där. Ett förslag om ett fyrskepp kom redan år 1864.


År 1869


Men ärendet drog ut på tiden och år 1870 kunde man inte vänta längre, så man beslutade om en riktig bottenfast fyr istället.


År 1871


En nödlösning under byggtiden blev "Korvetten Svalan", som både fick hjälpa till som arbetsbåt och tillfällig fyr vid Dämman.


År 1872

Men byggproblemen hopade sig. Grundet var både litet och besvärligt att försöka etablera något på.


År 1872


Hösten År 1873 var huskroppen nästan klar. Men nu kunde man inte vänta längre på grund av vädret, så det första skenet härifrån kom faktiskt från en tillfällig fyr istället.




Den 20 september tändes alltså den tillfälliga fyren på Dämman för första gången. Varvid bygget fortsatte.




Fyren som året därpå faktiskt blev klar, hade då kostat 250 000 kr att uppföra och var vid tiden Sveriges dyraste fyr. Det hade varit ett så svårt och farligt grundarbete att etablera fyren så man fick en utmärkelse för prestationen. Se nedan.


År 1874

Tillslut var så allt klart och man kunde installera en ny fin spegel fyr i toppen av byggnaden. Året var 1874.


År 1874


Dämmans fyr år 1880

Fyrtornet mätte 18 meter och hade tre våningar. Denna äldsta version av fyren skall även ha haft ett dekorerat hängtorn. Vilket jag har funnit gamla foton som bekräftar detta påstående. Där fanns även ett rum för fyrpersonalen och en källare. Personalen kunde sova där ute några nätter i rad, men fyrvaktarfamiljen bodde faktiskt på Svartö. Eftersom Dämman är ett så litet grund så kunde man inte bygga en fyrvaktarbostad där, något som annars var brukligt. Fyrvaktarens bostad hamnade alltså istället på Svartö. Denna lösning hade bara tillämpats på ytterligare en plats i Sverige.


År 1878

Åren gick och det hände faktiskt både det ena och det andra här ute på denna ensliga plats mitt i Kalmarsund. Läs och begrunda denna annorlunda historia om "Sälhunden".


År 1881

Det fanns såklart många åsikter om detta lite speciella bygge och de kostnader det hade medfört. Se denna artikel nedan från år 1883.


År 1883

Visst var det enorma driftskostnader att bedriva sjösäkerhet, men säkerhet till sjös har faktiskt alltid kostat pengar. Se denna artikel som ger lite perspektiv på detta från år 1889.


År 1889


Dämmans fyr år 1893


Nu en lite annorlunda och rolig händelse från verksamheten på Dämmans fyr för över 100 år sedan. Året var 1898.


År 1898


År 1904 byggde man delvis om fyren, varvid hängtornet försvann helt. Då fick fyren det utseende den har än idag.


Dämmans fyr år 1911

Dämmans fyr år 1920


Dämmans fyr år 1925


År 1968 ersattes så plötsligt den gamla Dämman med en ny modern bottenfast automatiserad betong fyr, en liten bit sydost om den gamla, som ni kunde se på den översta bilden i denna historia.




På 1990-talet sålde så staten fyren Dämman till affärsmannen och mångmiljonären Håkan Cederberg, som då gjorde om fyren till både hotell och restaurang i en enormt lyxig tappning.












Dämmans fyrplats säljs nu ännu en gång år 2011, eftersom Cederberg några år tidigare hastigt ryckts bort i en trafikolycka år 2008 och fyren blev därför till salu med utgångspriset 44 miljoner kronor. Men ingen nappade dock och priset sänktes i omgångar.

Slutpriset blev faktiskt endast 2,7 miljoner och det var ingen superkändis som slog till precis.

Nej, utan ett vanligt företag med säte i Sala, AB Recess med Vd:n Anders Larsson.




– Planen är att anordna konferenser och möjligheter att vara ute på ön för mindre grupper, som flygs hit med helikopter från närliggande flygplatser. Jag tänker mig grupper om åtta, tio personer, säger Anders Larsson.




Ja, vad som händer nu med denna historiska plats.......

Det återstår att se……………

:-)