Då, en naturlig träffpunkt i Ålem


Idag ser Bankvägen i Ålem ut såhär med Ålems sparbank på vänster sida.

Detta var en gång i tiden en riktigt central plats i Ålems stations samhälle, eftersom det var en naturlig plats att träffas på. Konstigt kan man tycka idag. Förvisso med en bank på vänster sida men mötesplats? Nja....

Då tittar vi bakåt i tiden för en stund.

 Bankvägen år 1954.

Känner ni igen huset från förra bilden? Detta är det det äldre Bankhuset. Bilden är tagen år 1954, då Ålems sparbank firade 100 år. Se på banderollen. I maj år 1854 bestämdes att sparbanken skulle starta sin verksamhet här. Sedan den dagen har sparbanken bedrivit bank här utan avbrott. Otroligt....

Huset till höger är det vackra stationshuset, som fortfarande finns kvar. Här bakom huset steg man av tåget, gick igenom väntsalen och ut på denna sida där bussen eller droskan stod och väntade.

Vi tar oss tillbaka en bit till i tiden.

Bankvägen år 1917.

Den okända fotografen har här kommit med tåget och står på stationens trappa och tittar mot norr. Året är 1917. Det första gamla bankhuset ser man på höger sida i bilden. Rakt fram skog, där det idag är villor. Till vänster ligger Järnvägshotellet där trötta resenärer kunde få mat och dryck samt vila över natten. Huset finns fortfarande kvar men är idag privat bostad.

Då var detta en central plats att träffas på. Det var här allt hände. Resenärer, bofasta, gods och hästar i en salig blandning. Det var här man fick veta vad som hände i världen.

Tänk vad saker och ting förändras på 100 år......