Bokhultet en liten pärla vid Alsterån


Vi gjorde ett besök i en lite udda skog som ligger intill den slingrande Alsterån.
  - Varför udda? Jo, för här växer en hel skog med den relativt sällsynta Boken.

Bokhultet

Bokskogen i Naturreservatet strax utanför byn Böta kvarn är mellan 120-140 år gammal och ett paradis för insekter, lavar och mossor. Boken är ett trädslag som är känsligt för frost och förekommer naturligt endast i södra Sverige. Boken i reservatet har här en av sina nordligaste utposter utmed ostkusten. I skogen finns förutom bok också rikligt med den ovanliga idegranen.

Bokskog och Idegran

Idegran

Idegran växer långsamt och är ett starkt och segt träslag, därav användes den med fördel vid framställandet av pilbågar under medeltiden. Men man ska akta sig för dess bär. De är mycket giftiga för människor och djur. Äter en människa fler än fem bär så bör man uppsöka läkare enligt Giftinformationscentralen. Det är även mycket giftigt för hästar och kor som äter av barren, vilket kan ge dödlig utgång. På grund av denna giftighet försökte man förr utrota idegranen, som växte intill beteshagar. Nu är den fridlyst i 10 län. Den åtnjuter dessutom särskilt skydd genom flera naturreservat som detta.

Alsterån

Rakt igenom denna vackra Bokskog rinner Alsterån fram. Vilket gör platsen ännu mera levande.

Bro över Alsterån

Vattenfylld kanot

Det var rejäl vårflod vid vårt besök, därav var åkrarna översvämmade och diverse föremål strandsatta på grund av de enorma vattenmassorna.

Men vackert var det. Väl värt ett besök nu när våren snart kommer på allvar......