En gång i tiden var det här Broholms Möbelfabrik



Vår gamla industrifastighet i Ålem är en tydlig markör från många håll, med sin karakteristiska lite krökta skorsten. Ett mycket vackert och stabilt bygge faktiskt, för den har stått där väldigt länge.


Broholm som platsen kallas, är idag tillhåll för diverse små verksamheter och ett stort antal förråd. Då kan man ju undra, hur började allt det här då?

Jo, industrifastigheten etablerades i samband med att järnvägen invigdes år 1897. Det var Möbelfabrikör Erland Gustaf Birkoff (Nilsson) som drog igång Broholms Möbelfabrik i Ålem.

Erland Gustaf Birkoff (Nilsson)

De första arbetarna vid denna möbelfabrik i Ålem var dessa tappra män och pojkar som ni kan se på fotot här nedan.

År 1898 på Broholms Möbelfabrik

Skulle man tillverka och sälja möbler så behövdes precis som idag reklam. Den första annonsen såg ut såhär.


Den nybyggda fabriken låg mycket vackert på sin höjd vi Alsterån, vilket detta härliga fotot visar som är daterat År 1903. Titta extra noga på det häftiga badhuset i ån.

Fotot är taget från Skansen hållet och mot Broholm År 1903

Vid en sådan här tillverkning behövdes prima virke av bästa kvalité och därför blötlades den i ån för att inte torka och spricka. Viket man kan se på fotot här. Bilden är tagen bakom den gamla tågbron och upp mot Broholm.

År 1930

Den gamla ursprungliga tågbron blev med tiden lite för klen, så den förstärktes År 1926 för att klara de allt tyngre lasterna.

Gamla järnvägsbron med Fabriken till höger här bakom trädet.

Hållplats Broholm låg cirka 100 meter norrut till vänster på bilden. Här fanns även en växel för spår till Broholms lastplats (söderut) och Kaggetorps grusgrop (norrut). Grusgropsspåret ses fortfarande tydligt i nordvästlig riktning. Här finns numera ett belyst motionsspår.

Den välvda gamla tågbron byttes sedan helt ut till vår nuvarande raka stålbro i november år 1958. Det enda som finns kvar av det gamla spåret idag är detta. En liten bit räls strax intill ån.

Rester av den gamla rälsen, År 2015 

Då såg faktiskt inte fabriken ut som idag. Broholms Möbelfabrik var lite lägre men bredare än idag. Jag har funnit ett foto som visar detta. Se och begrunda.

Flygfoto över Broholm År 1936

Den senare ombyggnaden som gjorde huset mindre men högre, blev till några år efter att Blomstermåla Fanerfabrik hade tagit över lokalerna år 1935.

Då en blomstrande fabrik, idag ett Industrihotell och Pizzeria.
Tänk vad det kan ändras.......

:-)