Ett minne av Ristomta Gård i Ålem


Ristomta var en gång i tiden en stor gård som låg i utkanten av Ålems Kyrkby och ägdes av baron Rappe på Strömsrum. Platsen som man bara susar förbi idag, består av ett skogsparti och en äng. Marken har förut varit bebodd under en mycket lång tid. Delar av denna gård har jag funnit på ritningar från 1700 talet. Färdas man från Kyrkbyn på Häradsvägen ut mot E22 och sneglar åt höger, så kan man knappt förnimma platsen idag.

Ristomta Gård, år 2015

Det är inte mycket som talar för att det funnits en gård här. Förutom att det växer mängder av murgröna mitt ibland träden.

Murgröna finns överallt här

På kullen bakom alla dessa träd, låg det stora fina huset en gång i tiden, här illustrerat på ett vykort från år 1902. Jämför med översta bilden. Grinden var placerad ungefär där pilen pekar.

Ristomta Gård på vykort år 1902

Strax till höger om detta huset låg en arbetarbostad som tillhörde gården. Där fanns även en vällingklocka.

Vällingklockan på Ristomta Gård år 1932

En vällingklocka är en klocka på en större gård som användes för att sammankalla gårdsfolket till måltider eller signalera arbetspassens start och slut.

Ristomta Ladugård år 1932

En bit här bakom, mellan ladugården och dagens E22 låg flera bostäder för gårdens arbetare, se bilden nedan.

Lantarbetarbostäder tillhörande Ristomta Gård

I bildens vänstra sida har ni E22 idag. Sedan går dagens cykelväg runt den gamla tomten och vidare åt höger, där ladugården låg. Dessa bostäder är också rivna sedan länge.

Friherre Christoffer Johan Rappes ena son Henrik Erland Rappe drev Ristomta Gård från år 1900. Han fick här 4 barn, Marianne, Eric Christopher, Claës Gotthard och Nils Johan. Alla föddes på Ristomta Gård. Han var då gift med Hedvig Ulrika Ribbing. Men så plötsligt går hon bort år 1911. Henrik Erland Rappe stannar då inte kvar på Ristomta, utan lämnade gården några år senare, i Augusti år 1914 och flyttade till Göteborg. Där han enligt uppgift startade Radio och cykelaffär. Ristomta togs senare över av inspektor Wilhelm Johansson, se bilden nedan.


Hela Ristomta Gård försvann i etapper under 1900 talets senare hälft, tyvärr. Allt är nästan borta idag förutom ett litet uthus och några enstaka stengrunder samt uppkörnings rampen till loftet som låg vid ladugården, se bilderna nedan.

Uthus och en stengrund från Ristomta Gård

Uppkörnings rampen till ladugårdens loft, jämför med den gamla bilden

Alltså ännu en plats med mycket minnen, där människor levt och verkat i flera generationer. 

Visst är det synd att den försvann........