Här slutar Emån


Emån är 229 km lång och är den största i östra Småland. Ån kommer från Storesjön uppe på det småländska höglandet, i Nässjö kommun. Den rinner sedan ut i Östersjön vid Em i norra delen av Kalmarsund, precis här.


Jag befinner mig alltså vid Emåns mynning i exakt rätt tid för att få några vackra motljusbilder.


Ems herrgård tillhörde på 1600-talet och i början av 1700-talet släkterna Skytte, Mörner och Fahlström. Från 1759 ägs herrgården av släkten Ulfsparre, efter 1906 i form av ett släktbolag, Ems fastighetsaktiebolag. Här kan man idag uppleva jakt och fiske med logi i denna fantastiska miljö.


Hjortar syns fritt strövande över hela området. Även ända fram till husen. Vilket gör denna idyll till en helt fantastisk plats att befinna sig på i skymningen.


Medelvattengenomströmningen här vid mynningen är ca 30 m3/s.


Emån är kanske mest känt för sin storvuxna och snabbväxande havsöring, det nu gällande Svenska rekordet på 15,26 kg fångades av Lennart Westerlund vid Em år 1993.

Lennart Westerlund med rekordfisken år 1993.

Havsöringen växer upp i havet men leker i rinnande vattendrag. Inget annat vattendrag har så många världsrekordnoteringar på havsöring som just Emån. Men även den mystiska malen har här troligtvis sin viktigaste lokal i norra Europa.


Fotot visar en mal på drygt 40 kg, fångad i Emån vid populationsstudier av högskolan i Kalmar under 2000-talet, efter dispens från länsstyrelsen och Fiskeriverket.


På denna vackra plats med sitt stökiga vatten, finns enorma monster.....
Det är lite svårt att tro en sådan här vacker kväll......

:-)