Ny mataffär kan få oväntat besök


Vår nuvarande mataffär ICA nära i Ålem har planer på att flytta. Man är trångbodd och behöver mer utrymme. Så tanken är att bygga nytt på en annan plats i samhället. Mycket positivt tycker nog de flesta. Men bara för att ge er lite att fundera på, så tänker jag nu ta med er tillbaka i tiden och se saker och ting i ett historiskt perspektiv.

Nuvarande ICA Nära, År 2015.

Platsen som är aktuell ligger lite mera centralt placerad i stationssamhället, precis bredvid nya brandstationen och mitt emot pizzerian. Märk att jag sa "nya" brandstationen för det är faktiskt så.

Här kommer den nya placeringen av affären att bli.

Det har funnits en gammal brandstation precis här, på denna idag tomma platsen. Titta på flygfotot från år 1935 här nedanför. Pilen visar den äldre brandstationen med brandtorn och allt.

Flygfoto av området kring Broholm i Ålem år 1935.

Här kan ni även se flera av de hus jag berättat om förut i bloggen, tex Broholms möbelfabrik. Järnvägen går över Alsterån på vänster sida i bild. Man ser fallet, stampen, stenbron samt vår gamla mjölkaffär och mejeri Carrebergs nere till höger. Men nu tar vi ytterligare ett steg tillbaka i tiden.
  Vi landar i början på 1700-talet. Alltså tiden innan Broholm hade Gästgiveri och tingshus här. Då var denna platsen inte så trevlig kan jag upplysa er om. För precis där pilen pekar, var det Tingsplats i nästan 100 år. Alltså avrättningsplats med galge och spöpåle.........


Det finns många hemska historier från denna tid samt mängder av vittnesmål som talar om funna skelettdelar lite här och var då man byggde järnvägen vid Broholm. Det var så vida spritt bland folk att man skrämde barnen med detta, att man inte skulle gå dit för då kunde man få med sig spöken hem.

Som ni nu förstår så bär denna platsen på fruktansvärda minnen. Hoppas nu att alla dessa själar fått frid, för annars lär det nog bli oroligt värre bland mat hyllorna, både natt och dag.......