Vi ska snacka Alvar


En väldigt unik natur finns på Ölands stora Alvar, väl värd ett besök. Det man först slås av när man befinner sig här är, hur liten man är just här. Ensligheten är enorm. Ett Alvar är en landskapstyp som består av ett tunt lager växtlighet på kalkstensberggrund och som inte lämpar sig för åkerbruk. Stora Alvaret är ett 37 kilometer långt och 15 kilometer brett område med alvarmark på Öland.

Känslan av ensamhet

Vi befinner oss på Mysinge alvar. Denna del av Stora Alvaret är öppen, präglad av tunna jordar och årtusenden av bete. I områdets östra del finns Möckelmossen, välkänd för sitt rika fågel- och insektsliv.

Jättestenen

Bredvid Möckelmossen på Mysinge Avlar ligger en stor sten som inte riktigt passar i i landskapet. Troligen är det ett flyttblock från istiden som bara blev kvar av en slump. Annars är det mycket platt här, så långt man kan se.

Sånglärka

Sånglärkan anländer ofta till Sverige redan i februari-mars. I september-november flyttar de i Sverige häckande sånglärkorna till Västeuropa. Ett fåtal övervintrar dock i södra Sverige. Sånglärkan häckar på åkrar, slätter, hedar och stäpp och är i stora delar av sin utbredning starkt knuten till kulturlandskapet.

Rovfågel

Det fanns även ett antal Rovfåglar i skyn som seglade över Alvaret på långt håll. Vad det var för art kunde man inte uppfatta, för de flög snabbt vidare.

Området här utgör en fjärdedel av hela öns yta.
Så visst måste man se Alvaret i detta......

:-)