En ny familj i vår holk


En av våra gamla fågelholkar var trasig i höstas, så en ny införskaffades för att hjälpa våra gästande småfåglar. Förut har vi mest haft talgoxe i våra holkar, men nu när den nya lägenheten satt på plats i vår Björk, så kom plötsligt Herr och Fru flugsnappare på besök och de tyckte genast om den. Bobygget har nu börjat och det är ett fasligt farande ut och in med dessa små kvistar.

Svartvit flugsnappare (hane)

Svartvit flugsnappare är en hålhäckare i lövskog och blandskog och den lever till största delen av insekter som den, likt namnet indikerar, snappar i luften. Den är en flyttfågel som häckar i Europa och Asien men den övervintrar i tropiska Afrika.

När hanen anländer om vårarna måste han leta upp en lämplig boplats som utgörs av håligheter i träd och ofta i fågelholkar.

Svartvit flugsnappare (hona)

Honan är istället grå/brun på ovansidan men saknar den vita fläcken i pannan. Här kommer hon med en kvist som är lite väl stor för att den ska få plats i den trånga hålöppningen.



Efter flera försök ger hon upp och flyger iväg för att leta upp något nytt att bygga med. De ger inte upp i första taget.

När honan väl lagt sina ägg så lämnar hanen henne för att etablera ytterligare ett revir i närheten. När han sedan parat sig med en ny hona i bireviret och hon har börjat lägga ägg, lämnar han i regel henne för att återvända till den första honan. Här stannar han sedan och matar henne under ruvningen och hjälper henne med uppfödningen av ungarna. Honan i bireviret får klara sig helt ensam och lyckas ofta bara föda upp 1-2 ungar.

Tänk vad lustigt det kan gå till i vår kära natur nu på våren.......