Ett minne av LEO


Jag är för ung för att ha upplevt dess glansdagar. Men den var en tydlig pionjär när den kom. Den finns fortfarande kvar, men i en annan förpackning. Ni kanske kommer ihåg den lilla vackra metallasken som fångade mitt intresse. Här kommer nu i alla fall en liten tillbakablick på tabletten Albyl och dess tillverkare.


Fram till 1914 var det förbjudet för andra än apotek att tillverka läkemedel i Sverige. Men genom apoteks varustadgan som trädde i kraft det året, öppnades möjligheten för en industriell tillverkning av läkemedel. Aktiebolaget Leo bildades av den andningen i Helsingborg samma år, av det danska företaget Løvens kemiske Fabrik.

Helsingborg år 1920

Leo introducerade en rad produkter på marknaden. Efter laxermedlet Leo­piller, som var den första produkten kom Albyl, som under många år var Leos flagg­skepp och som blev synonymt med huvud­värkstabletten. Man blev även först i Sverige när det gällde utveckling och försäljning av insulin.

Reklamen för storsäljaren Albyl såg ut så här och kunde hittas i de flesta tidningar på 1940-talet.

 År 1940

År 1942

Företaget finns fortfarande och sedan år 2003 ingår Leo i världens största läkemedelsföretag, Pfizer, som har 120.000 anställda i 150 länder. I Helsingborg arbetar idag ca 1.000 personer, främst med läkemedlet Nicorette.

Nikotintuggummit Nicorette utvecklades faktiskt av Ove Fernö på Leo Läkemedel AB i Helsingborg, efter ett förslag från de båda läkarna Stefan Lichtneckert och Claes Lundgren på fysiologiska institutionen vid Lunds universitet.

Tänk vad en liten gul plåt ask kan berätta……..

:-)