Lugnet vid Allgunnen


Allgunnen är en stor vacker sjö i Högsby kommun, inte så långt från våra bygder. Vi tog en tur dit bara för att få en riktig naturupplevelse, samtidigt som jag givetvis letade några snygga motiv att fotografera. Så håll till godo, här kommer några vackra bilder.


Det många inte tänker på, är att området runt sjön även är naturreservat. Med sina 2500 hektar är Allgunnen ett av Kalmar läns största naturreservat och det ingår i Alsteråns huvudavrinningsområde. Själva sjön är 15,6 meter djup, har en yta på 13,2 kvadratkilometer och befinner sig 84 meter över havets nivå. Här finns en enorm artrikedom av både växter och djur.


Vill man alltså komma den genuina naturen riktigt nära, då ska man söka sig hit. Här är långt till all vanlig civilisation, vilket gör själva naturupplevelsen extra påtaglig. Det första man känner här är stillheten och tystnaden. Man hör endast lite vind sus i träden och några fåglar som kvittar på avstånd. Annas är det bara tyst.


Vi bombarderas ju dagligen i vår vardag med allehanda bakgrundsljud, som vi hela tiden försöker skärma oss ifrån. Här finns inget buller, inga bilar, inga onormala ljud. Bara naturens egna fantastiska ljud.

Det är en enorm och underbar känsla att vara här.
Förutom alla mygg då.....

Aj :-)