Beredskapsmuseet utanför Helsingborg


Tack vare en sommardag med regn och rusk, hamnade vi på Beredskapsmuseet utanför Helsingborg. Här finns en stor del av militärhistorien i Sverige berättad.




Det blev en intressant allmänbildning i hela beredskapshistorien. Ömsom med ett leende på läpparna, ömsom med en tår i ögat. Stackars alla dessa människor som behövt gå igenom dessa krigsår.




Det var en liten detalj som fångade mitt intresse här, utöver alla gröna prylar och den gav mig en hel del minnen. Den var mycket framträdande under hela andra världskriget faktiskt. Men det var ingenting att skjuta med. Det är något helt annat jag syftar på. En symbol. Mannen bakom denna symbol är Bertil ”Bertila” Almqvist (1902-1972) bildmakare, författare, visdiktare och opinionsbildare.

Bertil ”Bertila” Almqvist

Han är främst känd för att ha skapat bilderböckerna och tv-serierna om ”Barna Hedenhös”.



Symbolen jag syftar på är ”En svensk tiger” som också skapades av Bertil Almqvist, då på uppdrag av Statens Informationsstyrelse, år 1941. En svensk tiger uppmanade svenskarna att hålla tyst om försvarshemligheter under andra världskriget. Men visste ni vad som hände sedan?




En segdragen strid pågick faktiskt sedan om denna symbol mellan åren 1997 och 2007. Försvarsmakten betraktade den som sitt eget varumärke och utnyttjade tigern som en symbol för bl.a. säkerhetstjänsten. Men Beredskapsmuseet i Helsingborg hade övertagit upphovsrätten från dödsboet av Bertil Almqvist, så de hävdade att rätten till symbolen var deras. Här efter fortsatte nu en segdragen tvist i flera instanser om denna Tiger.

Men tillslut efter över 10 års tvist, tvingades Försvarsmakten att betala 300 000 kronor var i skadestånd till konstnärens två döttrar och 100 000 kronor till Beredskapsmuseet i Helsingborg, som därefter fick överta upphovsrätten av denna symbol.

- Tänk va! 
Vad en bild på en randig tiger kan ställa till………..

:-)