Det klassiska turistparadiset Mölle


Med kameran i högsta beredskap, åkte vi så långt väster ut man kan komma i Skåne, för att finna klassisk turist mark och nu förstår jag varför.

Från början var detta bara ett vanligt fiskeläge på den Skånska västkusten, men vid 1800-talets slut började den nyuppfunna turismen växa sig stark här i lilla Mölle. Då var det Pensionat, Hotell, havsbad och rekreation som gällde.


Mölle år 1910


Mölle hamn år 1920

Så stod vi då tillslut också i Mölles hamn. I utkanten av detta fantastiska och annorlunda Skånska landskap. Vyn som slår emot oss gör att man bara står och gapar. Det är så enormt vackert här.


Hamnen med Grand Hotell Mölle på toppen

Mölle hamn

Mölle hamn

Idag är det inte badturismen som är det mest i ögon fallande här. Nej, det är våg surfarna. För här är en av de främsta platserna i Sverige för denna sport. Dessa ungdomar ger aldrig upp, tro mig. När förutsättningarna är de rätta, övar de från tidig morgon fram till sena kvällen. I alla väder, bara det blåser och jag menar verkligen det. Regn, kyla och åska stoppar inte surf entusiasterna. Man kan bara imponeras.


Våg surfare vid Mölle


Våg surfare i kvällsljus


Våg surfare vid Mölle


Våg surfare i full aktion


Intresserade turister trotsade vädret för att titta på dessa surfare

Men det som är mest spektakulärt här, är såklart den fantastiska miljön och utsikten. Man har svårt att tro att man faktiskt befinner sig i Sverige och Skåne.


Utsikt från vårt rum på Grand Hotell Mölle

Vacker bild av klipporna som går ut i havet vid Kullaberg
En känd sång där Mölle omnämns är "The Gräsänkling Blues" av Povel Ramel, den lanserades år 1951. I denna myntades begreppet "Mölle by the Sea". 

Jag kan inte hitta något bättre ord för denna plats, så jag instämmer med Povel, för det är precis så det är här.

Saknar ni någon gång ett turistmål att åka till, så rekommenderar jag starkt
 "Mölle by the Sea"

:-)