Kullaberg


Här kommer några härliga bilder från den intressanta miljön vid Kullabergs fyrplats, som även är naturreservat. Kullaberg är en bergskam som havererat och består av mörkröd urberg. Den är belägen längst ut på halvön Kullen i nordvästra Skåne. Halvön sluttar brant ned i havet med en höjd på över 60 meter på sina ställen. Höjden och den speciella miljön gör platsen fantastisk att fotografera i.

Kullabergs fyrplats

Titta gärna noga på bilden här nedan. Bergskanten jag står på, slutar mitt i bilden. Fortsätt sedan att fokusera på udden längst ut vid havet. Där står ytterligare en liten fyr. Den ger er ett perspektiv på denna enorma höjden ned till vattnet härifrån.

Udden vid Kullaberg

Jag zoomar in fyren där nere på udden. Det går människor där nere, precis vid det skummande havet. Här är kraften i vågorna enorma.

Lilla fyren på udden vid Kullaberg

Stora fartyg passerar regelbundet denna udde, som vetter ut mot Kattegatt. Jag fick här en härlig bild som visar berget, vinden, havet, fartyg och lekande sommarglada barn på Kullabergs udde.

Barn, hav och fartyg vid Kullabergs udde

Följer man sedan ett antal slingrande stigar, som avslutas med en svårframkomlig bergsklättring, så hamnar man vid det vilda havet. Här är man så nära ur krafterna man kan komma. Ett paradis för en fotograf.

Berget och havet vid Kullaberg

Här nere dånar havet på från Kattegatt. Det blå gröna vattnet är enormt vackert när det slår in över dessa rödbruna klippor.

Stenpelare vid Kullaberg

Stenpelare och raukar står fortfarande kvar intill havet. Vilket gör platsen ännu mera intressant och mystisk. Det finns även ett 20-tal grottor här i berget, som havet en gång i tiden gröpt ur.

Silver grottan
Silver grottan


Berget och havet vid Kullaberg

Man räknar med att jordskorpan här antog fast form för 2½ miljarder år sedan. När berget sedan bildades, sprack toppen och kanterna havererade. Vilket gjorde att bergsidorna föll huller om buller ut i havet.

Sten, berg och hav vid Kullaberg

Ser ni de små prickarna på bergskammen nästan mitt i fotot? Det är två människor ni ser. En rätt talande bild härifrån.

På fantastiska Kullaberg är människan liten,
här dominerar naturens krafter......

:-)