När Ålem låg vid havet


Visste ni att platsen Ålem en gång i tiden låg precis vid strandkanten på ett stort innanhav som hette Littorinahavet?

Jo, det är faktiskt sant. Men det kräver kanske lite förklaring. Eller hur?

*          *          *

För att förstå detta så måste vi gå tillbaka till tiden då Ancylussjön uppstod, för ungefär 10 000 år sedan.


Östersjöns bildande

Landhöjningen hade med tiden stängt förbindelsen med Västerhavet. De salta bottenströmmarna kunde inte längre tränga in i Östersjöbäckenet och det uppstod en sötvattensjö med namnet Ancylussjön. Sjöns enda utlopp var genom Göta och Svea älv. Vänern fanns inte utan var en vik i Ancylussjön. Se bilden nedan.


Ancylusjön År 8 200 f. Kr. De sista resterna av inlandsisen syns i vitt


Sjöytan i Ancylussjön höjdes också sedan tack vare landhöjningen fram till ungefär År 8 300 f. Kr. då den var minst 10 meter högre än i Västerhavet.

Ancylussjön hade ingen förbindelse med världshaven och påverkades därför inte av havsytans höjning. Men allt eftersom klimatet blev varmare och de arktiska isarna fortsatte att smälta så steg havsytan. Precis som den gör idag. Så småningom höjde sig havet så mycket att det trängde in över Öresundsomådet och saltvatten kom in i Östersjöbäckenet. Det nya saltvattenshav som bildades kallas Littorinahavet.


Litorinahavet omkring 7 000 år före nutid (5 000 f. Kr.)

Den snabba landhöjningen som följde gjorde till en början att havsnivåhöjningarna inte märktes i stora delar av Sverige. Eftersom Littorinahavet hade kontakt med världshaven så påverkades den nu även av havsnivåhöjningarna. Den vall som Littorinahavets högsta kustlinje lämnat efter sig kallas Littorinavallen. Denna vall är uppbyggd av klapperstenar, alltså mindre stenar som fått sin rundade form genom rullning och nötning mot varandra till följd av havsvågor.

I Skåne finns Littorinavallen omkring 4 meter över havet, i Blekinge 7,5 meter över havet, på södra Gotland 15 meter över havet och på norra Gotland 27 meter över havet, i Kolmården 45 meter över havet, i Stockholmstrakten 53 meter över havet och i Gävletrakten 80 meter över havet. Men finns Littorinavallen här i våra bygder också? Jo, visst. Strax öster om Ålem stationssamhälle.


Littorinavallen ligger ungefär här vid Ålem

Som ni kanske har sett så ligger Ålems stationssamhälle på en utsträckt grusås, som inlandsisen en gång gjort. Tittar man lite närmare på kanten av denna ås mot öster, så ligger faktiskt Littorinavallen här, som alltså befinner sig drygt 16 meter över dagens havsnivå. Viket betyder att platsen Ålem, faktiskt låg precis vid strandkanten för ca 7000 år sedan. En svindlande tanke.


Littorinahavet nådde en gång i tiden Ålems stationssamhälle

När Littorinahavet var som störst var förbindelserna med världshaven betydligt bredare och djupare än nu, salthalten var därav också betydligt högre.


Torshaga i Ålem skulle ha legat precis i vattenbrynet

Emellertid avtog havsytans stigning medan landhöjningen fortsatte. Detta ledde till att förbindelserna blev grundare och smalare och allt mindre saltvatten kom in i Östersjöbäckenet. En långsam minskning av salthalten blev följden. Detta stadium av Östersjön som vi nu är inne i brukar kallas Limneahavet.

Då kan man ju undra vad nästa stadium blir, med tanke på den allt snabbare höjningen av havsnivån och de smältande inlandsisarna. Samt att landhöjningen i stort sett avstannat helt här i vår bygd.

Det kanske inte dröjer så länge för än vi kan se havet i Ålem igen. 

Vem vet………

:-)