Historien om Ålems Barnhem


Ålems Barnhem

Det var söndagen den 23 november år 1856 som pastorn i Ålems församling uppmanade byborna till en större insamling. Tanken med denna insamling var att grunda ett Barnhem. Pastorn framhöll mycket tydligt att man hade många ”frånfallna och vanvårdade barn inom socknens område, de var uppväxta i okunnighet och sedefördärv”. Avsikten var därmed först att bereda härbärge åt sådana barn samt att ge dem kristendomsundervisning.

Till en början utackorderades barnen till lämpliga hem, men så år 1862 ”köpte” man ett lämpligt hus som kunde fungera som Barnhem åt socknens alla förfallna barn.

Såhär efteråt kan man ju förstå att det inte krävdes någon större uppoffring av pastorn själv, för det var ju för den goda saken skull såklart. Vad gjorde man då?

Jo, församlingen plockade helt enkelt ned pastorns gamla bostad i Hedersrum och återuppförde samma hus i Kyrkbyn, men nu som barnhem, endast en liten bit från kyrkan. Då kunde man stå två flugor i en smäll. Barnen fick ett lämpligt hus i Kyrkbyn och pastorn fick ett ännu lämpligare nytt hus i Hedersrum. Alla blev därmed nöjda och glada.

Ålems Prästgård Hedersrum år 1791

Prästgården i Hedersrum har en enormt lång historia, som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden. Men då hette faktiskt platsen istället Skammerum.

Enligt sägnen: ”stannade Danskarna till här i Skammerum hos prästen under Kalmarkriget (1611-1613) och fick då gästabud med både mat och dryck, vilket gjorde att de blev så belåtna att de skrev Hedersrum över dörren när de drog sin väg”. Därefter kallade man platsen för Hedersrum. Sant eller falskt? Men första gången prästgården dyker upp med namnet Hedersrum i Jordeböckerna är år 1699.

En liten historia som visar på gårdens ålder och betydelse, är detta fynd som drängen Jon fann år 1855. En guld Dukat från år 1632 och hittelön fick han tydligen också.


Dukat från år 1632

Här nedan ett intressant urklipp i Kalmar Tidning från den 7/7 år 1887. Tydligen hade pastorn ett rejält besök av Tor denna natt i Hedersrum.



Översatt till modern svenska blir det såhär:
”Samma natt dödade blixten i Ålems by en ute på bete gående oxe, tillhörande hemmansbrukaren Anders Persson. Även vid Ålems kyrkoherdeboställe Hedersrum nedslog åskan, men utan någon annan skada än att ett träd söndersplittrades.”


Ålems Prästgård Hedersrum år 1932

Detta är den nya huvudbyggnaden som pastorn istället fick, sedd från gården, alltså byggd år 1863 av Jonas Grenlund. Takkupan uppfördes något senare år 1886. Utbygget till vänster tillkom ännu senare. Här var även Pastorsexpedition, vilket kartan från år 1941 här visar.

Ålems Prästgård År 1941

Prästgården i hedersrum moderniserades ännu en gång år 1948 efter ett förslag av arkitekt Nils Carlgren. Gården är idag såld till privatpersoner.

*     *     *

Vi återvänder nu till Kyrkbyn och år 1862, då man återuppförde pastorns gamla hus, men nu i vägkorsningen Häradsvägen/Solbergavägen och börjar där bedriva Barnhem.

Ålems Barnhem

Den första föreståndarinnan blev en erfaren kvinna vid namn Lovisa. Hon tog sedan hand om dessa stackars barn och gav dem undervisning, omsorg och trygghet i 20 hela år. Lovisa avled sedan tråkigt nog år 1882, endast 66 år gammal.



En anteckning från Ålems sockens kommunalstämma år 1902 visar hur vissa saker finansierades då.



Barnhemsverksamheten varade faktiskt här i detta hus ända fram till år 1945, alltså i hela 83 år. Därefter användes huset i många år till småskola. De lägsta årskurserna gick här. Senare används den även som matsal.

Ålems gamla Barnhem år 2015

Idag driver Mönsterås kommun äldrevård här. Man kallar huset Solgården. Hit kommer äldre personer med minnessvikt och en demenssjukdom, för att ha daglig verksamhet.

I 153 år har nu pastorns gamla hus från Hedersrum stått i människans tjänst. Där man vårdat och bildat unga och gamla Ålemsbor. Det bästa med denna historia är att den inte slutar här. Den lever i högsta grad fortfarande.

Visst blir man glad………

:-)