Året när man bytte järnvägsbro vid Broholm


I början på 1900-talet, var den ny och modern. Den kom att spela en viktig roll i över 50 år framöver. Jag talar om den vackra järnvägsbron som byggdes när Kalmar-Berga banan kom till, och som därmed förband Gunnarsmåla med Kaggetorp. Då var den ett fantastiskt byggnadsverk.

Järnvägsbron vid Broholm år 1900

Men åren gick. Utvecklingen av allt tyngre laster fortsatte och till slut hade tiden gått ifrån den, trots förstärkningar. Man hade haft den under kontroll en längre tid, men nu var tiden snart inne.


En av alla provbelastningar av gamla järnvägsbron vid Broholm, här är året 1920

Så kom då slutligen den oundvikliga "dagen", men den var väl planerad, som ni snart ska se. När den gamla slitna järnvägsbron över Alsterån vid Broholm, mitt i Ålems stationssamhälle skulle bytas ut. Den hade ju varit med ända sedan banan byggdes och nu hade den gjort sitt. Därför skulle bron nu ersattes av en ny betydligt kraftigare bro.


Den gamla järnvägsbron. Man kan även skymta den nya bilbron längre bort i bilden.

Såhär såg original brons landfästen ut innan arbetet påbörjades. Ett mycket vackert och stiligt hantverk.


Landfäste norr. Mot Berga


Landfäste söder. Mot Kalmar

Man förberedde sedan bägge dessa landfästen mycket noga dagarna innan den stora "dagen". Själva bytet av bro skulle nämligen ske över en enda natt.

Endast ett enda tågset fick ställas in denna natt när allt skulle hända, och det var tåg nr: 209. Men detta ingick såklart i det noggrant planerade arbetet.

I almanackan stod det, torsdagen den 6 november år 1958. 


Nya brobalkar placerades först vid sidan om gamla bron


Förberedelse, med vy mot söder


Fotot är taget från Kaggetorp mot söder


Tåg nr 3524 passerar efter mörkrets inbrott

När så väl sista tåget med nr 3820 passerat klockan 20:45, drog arbetet igång med full kraft. Med 18 rallare, en broreparatör med svetsaggregat och en elektriker som skulle ordna med arbetsbelysningen, så var man fullt rustad för uppgiften. Nu var det bråttom.


Rallare jobbade för fullt i nattens mörker

Rälsen på bron togs först bort. Gamla bron höjs därefter först med domkrafter och sänks sedan igen i etapper, för att kunna ge plats åt de nya brobalkarna. Man river då även bort ett stenskift i varje landfäste och kastar ned stenarna i ån, för att även kunna ge ytterligare plats åt nya brons glidytor. Med detta arbete jobbar 12 rallare. Samtidigt arbetar 6 andra rallare med att höja banan på ömse sidor av bron, allt måste stämma. Man sänker därefter de nya brobalkarna till sin rätta plats på de nymonterade glidytorna. Därefter ska alla nya bultar och stag dras med moment. Nu återstod bara återmontering av rälsen uppe på nya bron. Allt görs efter en exakt tidsplan där även kafferasterna är inplanerade.


Många intresserade Ålemsbor följde arbetet denna natt

Tidigt på morgonen den 7:e november är man klar med hela brobytet och det är fortfarande mörkt ute. Alla är mycket glada. Man lyckades och morgontåget kunde passera precis som vanligt.

Och som ni säkert redan vet så hänger bron där än idag över Alsterån, parallellt med bilbron, 58 år senare..........


Järnvägsbron vid Broholm i Ålem år 2016

Visst är det kul att bevara en historia om sin hembygd.....

:-)