Ett minne av Bröderna Svensson


Jag har länge undrat vad denna vita byggnad mitt i Ålems stationssamhälle varit till. Den sticker ju faktiskt ut lite från den övriga miljön här. Fastigheten ser heller inte ut som ett vanligt bostadshus brukar göra. Men nu är den ju inredd med lägenheter och en liten verkstadslokal, så en hyresfastighet är den idag. Hur kan detta komma sig?


Alsteråvägen 10b
Alsteråvägen 10b

Jo, om du inte vet det, så ska jag nu berätta hur allt började. För visst har denna plats en intressant historia också.

Det var de två bröderna Sven och Åke Svensson i Orresten, som fick idén att börja bygga möbler i liten skala i början av 1940-talet. Men då började man i en improviserad verkstad i föräldrahemmet. Efter att man fått fart på verksamheten insåg man att mer utrymme var nödvändigt. Det var då man bestämde sig att flytta verksamheten till den närmaste stora byn Ålem, som nu även hade bra kommunikationer på grund av den nybyggda järnvägen. 


Orresten ligger en bit sydväst om Ålem


Så år 1944 byggde bröderna Svensson upp en helt ny möbelfabrik här mitt i Ålems stationssamhälle. Den var placerad precis på samma plats som du ser huset idag, fast då byggd helt i trä.


Möbelfabriken vid röda pilen


Bröderna fick tråkigt nog en oturlig start på den nya verksamheten. För endast ett år senare i Maj år 1945, brann hela huset ned till grunden. Men detta fick inte bröderna på fall. Man byggde helt enkelt upp huset igen, exakt i samma storlek och på samma plats, men nu i tegel och betong istället. Redan året därefter, år 1946, var tillverkningen igång igen. Man tillverkade här sedan matrums- och kompletteringsmöbler. Fabriken sysselsatte hela 8-10 man.

Senare övertogs hela verksamheten av Eskil och Egon Törneryd.

Tyvärr är allt detta historia idag. Verksamheten är för länge sedan nedlagd och borta. Men nu vet vi i alla fall vad byggnaden vilar på för hemlighet. Här startades År 1944 Bröderna Svenssons Möbelindustri.

Visst är det kul att veta.......

:-)