Fotografen i Ålem


Den här gången var det endast ett ynka litet ord, som fick mig att börja gräva i flera veckor bland filer och arkiv. Själva ordet det handlar om kommer jag till lite senare. Jag ville helt enkelt hitta så mycket bakgrund det gick om denna anonyma person. För det var ju även det där yrkesvalet som fångade min uppmärksamhet.

Så här kommer nu historien om fotografen i Ålem.


Sarpsborg i Norge 1860-1880

Allt började här i Sarpsborg som är en liten plats i Norge, ingående i tätorten Fredrikstad. Den ligger endast 3 mil norr om vår Svinesundsbro.




Personen jag nu ska berätta om heter Johan Herman Hansen och föds just i Sarpsborg i Norge den 15 november år 1860. Japp, väldigt länge sedan alltså.




Den 17 augusti år 1882, då Herman Hansen är 22 år gammal flyttar han från Norge och bosätter sig i det Svenska samhället Alingsås. 




Där slår han sig ned tillsammans med den 24 år äldre nyfunna kärleken, Amanda Wahlberg från Filipstad. Men som ursprungligen var född Petterson och kom från just vår lilla by Ålem, underligt nog. Amanda hade blivit änka år 1867, när hon bodde i Vickleby på Öland och då varit gift Wahlberg.

Amanda Wahlberg var en mycket annorlunda kvinna för sin tid. För hon var redan då van yrkesfotograf och hade drivit egen foto ateljé i Karlevi på Öland. Då talar vi om 1870-talet.




Varför Amanda plötsligt lämnar Öland år 1879 och flyttar till Filipstad är väldigt oklart, men de är vad som sker. Läs och begrunda vad som skrivs här i annonsen strax innan hon flyttar.




Alltså hade Amanda Wahlberg sedan flyttat till Filipstad och fortsatt med sin porträttfotografering där. Se själva här på denna vackra bild som hon fotograferat år 1880.


Foto Amanda Wahlberg
Kvinnorna är okända.


Så Herman Hansen gifter sig alltså i Alingsås den 7 oktober år 1882 med sin 24 år äldre kärlek Amanda Charlotta Wahlberg. 


Foto Amanda Wahlberg
Mannen okänd


I samband med giftermålet lägger Herman Hansen till ”artistnamnet” Scauw, eller Schauw som vissa myndigheter och tidningar ibland skriver. Men varför han lägger till detta extra namn är oklart. Kanske är det just för att bli ihågkommen och sticka ut lite, för efternamnet Hansen var ju ett väldigt vanligt namn annars vid denna tid. På hans egna fotografier som han sedan kommer att skapa kommer det alltid hädanefter att stå "Scauw", med just denna stavning, detta gör honom helt unik.





Som ni nu förstår så ville ju även Herman bli yrkesfotograf som sin nya fru. Därför börjar han först arbeta som foto biträde åt den erfarne Alingsås fotografen Julius Teodor Gustaf Vogel. Där han får utveckla sin kunskap i både landskapsfotografi och porträttfotografi.





Foto Herman Scauw
Mannen okänd


Men redan året därpå år 1883, flyttar paret Scauw in till Drottninggatan 58 i Göteborg, där Herman öppnar egen foto ateljé. Detta finns redovisat bland annat här i Göteborgs adress och industrikalender för år 1884.




Här är i stora staden Göteborg är Herman och hans fru Amanda alltså bosatta och verksamma fram till år 1886.


Foto Herman Scauw
Kvinnan okänd


Därefter fortsätter Herman faktiskt helt och hållet i Alingsås igen. För parallellt med verksamheten i Göteborg driver han nu även en foto ateljé i Alingsås. Dit paret även flyttar tillbaka sedan. 


Foto Herman Scauw
Barn och kvinna okända


Efter att han lämnat Göteborg och kommit tillbaka till Alingsås, så bosätter han sig här i huset till höger på Alingsåsgatan, i det som folk kallar ”Villa Solhem”. 


Alingsasgatan och Villa Solhem till höger år 1941


Herman har tydligen vissa nya och annorlunda idéer för sig här i Alingsås, utöver sitt fotograferande. Jag hittade nämligen ett intressant urklipp i en gammal tidning från år 1886, där man förklarar denna innovativa verksamhet. Heman har här alltså startat ett "Kalkoneri" bakom huset. Visst ler man lite.




Så plötsligt säljer han sin foto ateljé i Alingsås till Karin Möller. Tydligen  tänker han bli Kalkonfarmare på heltid. Eller...........




Nej, Herman blir inte Kalkonfarmare. För Amnada och han bryter istället upp från Alingsås år 1887 och flyttar till Kalmar istället, där han återigen öppnar en ny foto verksamhet på Södra Långgatan 31. Nu börjar en ny intensiv tid för Herman Hansen-Scauw. För åren efter försäljningen av foto ateljén i Alingsås har han tillbringat med att ta fram en ny fin fotobok med bilder från staden Kalmar. Detta blev såklart ett bra startskott för sitt anseende i den nya staden. Läs gärna denna lite svårlästa artikel i Kalmar tidning från år 1889.




Här kommer några av alla dessa bilder som fanns med i Hermans snygga fotobok. Ett härligt stycke fotohistoria.


Kalmar järnvägsstation ca år 1888
Foto Hernan Hansen-Scauw

Hamnen i Kalmar ca år 1888
Foto Herman Hansen-Scauw


Några år senare flyttar paret faktiskt hem till Amandas hemby Ålem istället, men de fortsätter att jobba med foto ateljén i Kalmar. Det gick bra tack vare den nybyggda järnvägen Kalmar-Berga banan. Ett lagom pendlingsavstånd med tåget.


Foto Herman Hansen-Scauw
Kvinnan okänd


Det går nu väldigt bra för Herman Hansen-Scauw och hans fru i Kalmar. Alla fina människor vill nu fotografera sig i Hermans nya ateljé.




Foto Herman Hansen-Scauw
Kvinnan och mannen är okända

Foto Herman Hansen-Scauw
Kvinnan okänd


Ett bevis för att hans verksamhet gick väldigt bra är, att han finns omnämnd i tidningens taxerings kalender, som visar de mest framgångsrika i staden Kalmar just då.





Fotografierna blir under denna tid mera påkostade, med både guld och glans. Det skulle synas att man hade hög foto kvalité.


Foto Herman Hansen-Scauw
Kvinnan okänd


Herman fotograferar nu både lärare och studenter på löpande band i Kalmar. Foto tavlorna blir otroligt populära på alla läroverk i staden.


Lärare på Nisbethska skolan i Kalmar år 1900
Foto Herman Hansen-Scauw

Läroverket i Kalmar. Studentexamen år 1900
Foto Herman Hansen-Scauw


År 1904 tar Hermans assistent Marius Hansen över hela verksamheten i Kalmar och blir Hansen-Scauws efterträdare på Södra Långgatan 31.





Nu fortsätter ett kort mellanspel för Herman och Amanda i Alingsås igen, mellan åren 1905-07. Varför man gör detta är oklart men så blir det i alla fall. Men makarna Scauw får snart nya planer igen och bestämmer sig tillslut att återigen bosatta sig här i lilla Ålem stationssamhälle. Där de nu väljer att öppna en egen foto ateljé i det egna hemmet.

Därmed fick även Ålem en egen fotografisk ateljé år 1908.


Foto Herman Hansen-Scauw
Äldre kvinnan är Carolina Löfgren född 1849 i Ryssbylund  
Unga kvinnan är troligen hennes dotter Alma född 1887 i Stämmeryd, Kristvalla.


Foto Herman Hansen-Scauw
Okänd pojke med dragspel


Men Herman fortsätter även att fotografera landskapsfoton och får nu i uppdrag att fotografera vyer från Öland. Här är ett foto från en plansch för Svenska Turistföreningens årsskrift år 1908.




År 1917 förändras Hermans tillvaro radikalt. Kvinnan som stått vid hans sida i alla år med både erfarenhet och kunskap inom fotografering, Amanda Charlotta Wahlberg Scauw avlider år 1917 vid en ålder av 81 år, här i Ålems församling.

Men redan året därpå, år 1918 har Herman hittat en ny kvinna i sitt liv och hon har namnet Ester Sofia Antonia Sjögren. Det blir lysning och giftermål samma år.


År 1918


År 1918


Här i Ålem stationssamhälle bor och verkar Herman och Ester Hansen-Scauw sedan i resten av sina liv. 


Här bodde Herman Hansen-Scauw
Flygfoto över Ålem stationssamhälle år 1935


År 1943 avlider så Ester Hansen-Scauw i Ålem vid en ålder av 75 år.
Året därpå 1944 avlider även Herman här i Ålems församling vid en ålder av 84 år.

Yrkesfotografen som stod bakom sin kamera nästan hela livet, Johan Herman Hansen-Scauw från Sarpsborg i Norge, får som tack för sin livsgärning faktiskt en gata uppkallad efter sig här i lilla Ålem stationssamhälle. Vägen sträcker sig precis förbi där paret Scauw tidigare bodde. Men vi ska nog även ge Amanda en liten tanke, för utan henne hade aldrig Herman hamnat här i vår lilla by Ålem.


Scauws väg i Ålem


Därför har vi nu en liten trevlig gata mitt i Ålem stationssamhälle som heter just ”Scauws väg”, och gatan har precis den stavningen som Herman själv alltid använde på sina vackra foton.




Denna väg kunde lika gärna funnits i Göteborg, Alingsås eller i Kalmar. Men det blev lilla Ålem som gav Herman en stilla hyllning efter sin bortgång. Fint tycker jag. Synd bara att allt detta fallit i glömska. Det är inte många som idag vet att Ålem haft en yrkesfotograf.


Scauws väg i Ålem


Men nu vet även ni historien om det där "ordet" som jag började söka efter i början av min berättelse. Allt hade sin förklaring. 

Ordet "Scauw" var alltså en väldigt produktiv yrkesfotograf från Norge, som av en slump träffade en duktig fotointresserad kvinna från Ålem, och tillslut hamnade de här i stationssamhället fram till sin bortgång. Det tråkiga i hela historien är att det inte finns några stora arkiv efter doldisen Herman. Han blir ofta omnämnd här och var i texter och på porträtt, men mera är det inte. Herman Hansen-Scauw ville tydligen aldrig själv vara med på någon bild offentligt.

Så själva huvudpersonen i denna berättelse kan jag tyvärr inte visa er. Ännu...........

Visst är det lite synd.....
Men jag ger inte upp......


:-)