Då blev det ljus i vårt hus


Visste ni att.....
För drygt 100 år sedan hade Ålems socken ingen El.

Jo, så är det faktiskt. Fundera lite på detta ett tag…….




Två hål i väggen. Ja, vi tar elen i våra hus för given idag. Allt går på el. Men för att ni ska få lite perspektiv på vårt moderna liv tänker jag nu berätta hur allt egentligen började här i vår bygd. För tittar vi i ett historiskt perspektiv så var det inte alls länge sedan ”Strömmen” kom till Smålandskusten.

År 1918 var året då man kunde läsa om just detta i dagens tidning. Först då fattades det viktiga beslutet om att Elektrifiera Ålems socken.


Tidningsurklipp från år 1918


Tekniken att framställa elektricitet med en vattendriven generator slog igenom först på 1880-talet. Vid mitten av 1890-talet började man sedan använda sig av trefas växelström. Det var ett viktigt steg, eftersom den till skillnad från likströmmen kunde ledas långa sträckor. Avlägsna vattenfall kunde då börja utnyttjas. I inledningsskedet användes elen främst för belysning.

Det var alltså Finsjö Kraftaktiebolag som skulle Elektrifiera vår bygd. Man hade då nyligen uppfört Finsjö kraftverk år 1904, men gick efter några år i konkurs, så själva kraftverket övergick i ett annat bolag istället, med nya namnet Finsjö Kraft AB. 


Finsjö Kraftstation år 1909


År 1913 blev Oskarshamns stad huvudägare, men kapaciteten vid Finsjö kraftverk var otillräcklig för den expanderande industrin. Under några få år uppförde man därför ytterligare fyra större vattenkraftverk i Emån och Alsterån. Dessa var: 

Blankaström byggd år 1917, utbyggt år 1920. 
Finsjö övre byggdes år 1919. 
Hornsö byggd år 1919. 
Högsby byggd år 1921. 

År 1921 blev även Finsjö Kraft ett dotterbolag till Sydkraft, som senare blev E.ON.

Ett nytt yrke var plötsligt fött, ”Elektrikern”. Vid denna tid var det ett allvarligt och högtidligt uppdrag att dra och koppla in elkablar. Se här denna underbara bild från 1920-talet. Detta var på fullaste allvar, finklädd med hög hatt, slips och allt.


Elektriker i arbete på 1920-talet


Min morfar Albert var faktiskt en av dessa pionjärer inom el yrket här i Ålems socken. Han fick verkligen uppleva förändringen när elen kom in i våra hus. Det var såklart en enorm revolution för alla. 




Det bestämdes att en av de första byggnaderna som skulle få elektrisk belysning här i vår bygd var Skytteanska skolan i Ålems kyrkby. Som ni själva kan se här på bilden nedan. Ett glatt gäng barn framför skolan med just en ny elstolpe mitt i bild.


Skytteanska skolan på 1920-talet


Transformatorerna som sedan matade ut denna elkraft till alla hus och industrier, var som ni nu förstår placerade i varje liten by. Den i Kaggetorp stod här och det gör den faktiskt än idag. Se röda pilen på bilden nedan.


Flygfoto över Kaggetorp år 1933


Även Nyemåla vid Timmernabbens udde fick såklart sin egen transformator. Den var placerad här, som ni kan se på detta flygfoto nedan från år 1935.


Flygfoto över Timmernabben år 1935


Idag har Elkraften blivit vardagsmat för oss. Den finns omkring oss överallt. Vi tror ibland att, "så har det väl alltid varit".

Nej, det har det inte…….. Människor har levt i tusentals år innan oss, utan denna lyx. Vi fick den faktiskt alldeles nyss. Ta den inte för given.

Nu kan Ålems socken fira 100 år med ”Ström”.

Tänk va!

:-)