Förr var Finnar farliga


Hittade ett tragiskt litet tidningsurklipp i Svenska Dagbladet från år 1894. Första tanken var, "Det här kan ju inte vara sant" men med lite eftertanke så är historien inte så konstig.


Svenska Dagbladet den 2 Juli år 1894

Stackars flicka. Vid denna tid var dödligheten väldigt hög även för små åkommor. Det var svårt att ha ordentlig hygien och man visste inte riktigt vad en blodförgiftning berodde på. Då fanns inte något Penicillin att tillgå heller. Därför kunde små enkla sårskador få enormt allvarliga konsekvenser. Det tänker vi sällan på idag.

Penicillinet upptäcktes först år 1928 av Alexander Fleming och då av en slump. Därefter vidareutvecklade Chain och Florey penicillinet så att det kunde produceras till allmänheten år 1941. Fyra år senare, 1945, fick de alla tre dela på nobelpriset i medicin för upptäckten av penicillin. Detta förändrade världen.


Penicillinets upptäckare


Blodförgiftning är för övrigt en medicinsk term som betecknar ett dödligt tillstånd. Behandlingen måste inledas så fort som möjligt och innefattar antibiotika och intravenös vätska. Antibiotika dödar bakterierna och vätskan håller blodtrycket uppe. Utan behandling dör man.

Vi lever nu i en tid där fler och fler bakterier blir resistenta mot vårt fantastiska Penicillin.
Forskare har ännu ingen lösning på detta allvarliga problem.
Vi kanske snart är tillbaka på historisk tid.
Hemska tanke.......

:-/