Mejeriet i Ålem


En gång i tiden hade vi eget Mejeri i lilla Ålem. De kan tyckas lite konstigt idag men då var det ett naturligt steg i utvecklingen av bygden. Så år 1928 bildades Ålems Mejeriförening. Denna förening startades på initiativ av kamrer Josef Johansson i Ödebo.




Några år senare började man byggandet av en ny Mejeribyggnad här mitt i Ålem stationssamhälle, precis bredvid Alsterån.


Mejeriet i Ålem år 1935

En av de första personerna som företrädde detta lilla lokala Mejeri var fröken Astrid Andreasson från Ålem.




Ålems Mejeriet fick en enorm uppslutning bland alla småbönder här i trakten, upp till 98%. Medlemsantalet på 1940-talet var ca 298 stycken. Vid invägningen år 1948 kom man upp i över 4 550 000 kg mjölk. En enorm summa för detta lilla lokala Mejeri.


En Mjölkaffär år 1937

Vid denna tid fanns det små Mjölkaffärer överallt i byarna, alltså en specialaffär för enbart mejeriprodukter. En sådan liten lokal fanns även i Ålems Mejeriet.


Ålems Mejeriet år 1940

Mjölk var en enormt viktig basvara då. Mycket viktigare än idag, för utbudet av andra hälsosamma varor var såklart betydligt mindre. Så denna nyttiga produkt gjordes det reklam för tidigt.




Av mjölk blir man "Stark, Frisk, Snäll och Vacker" hette det vid denna tid. Lite sanning kanske det ligger i det, vem vet. Hur som helst, när dessa småbönder väl mjölkat sina kor så ställdes den ut på en Mjölkbrygga invid vägen. Där en Mjölktransport sedan kunde hämta den och transportera råvaran till Mejeriet. Där den sedan förädlades till olika användbara basvaror.


Mjölktransport på 1950-talet

Utvecklingen gick framåt såklar. Med tiden slapp man ha ett biträde som fyllde upp mjölken i sin mjölk kruka man hade med sig. Plötsligt fanns Mjölkautomaten för självbetjäning. Här på bilden kan ni se en sådan i Konsumbutiken på Tegelviken. Kalmars första snabbköpsbutik, år 1950.


Mjölkautomat år 1950 i Kalmar


Sedan kom som en naturlig utveckling "Mjölkflaskan". Som man kunde återanvända om och om igen. Allt blev ännu lite enklare.


Mjölktransport med mjölkflaskor.

På 1960-talet tog utvecklingen ännu ett skutt igen, när glasflaskan försvann och Tetra Pak slog igenom.


Mjölktransport av Tetra Pak år 1961

Men som ni förstår så är ju allt detta bara ett minne blott. Mejeriet i Ålem försvann såklart när Kalmar växte och fick ett eget stormejeri. Lokalerna övergick istället till privata ägare för att bli Mekanisk verkstad och så har det sedan fortsatt. Med olika namn som Carrebergs, Carrab och Spinova.


Mejeriet i Ålem år 2016

Men snart är även denna del av historien förbi. Frågan är vad som nu kommer att hända, när den sistnämnda verksamheten snart har lämnat. Ja, vi får väl se.

Så nästa gång du kör förbi denna plats, skänk den då en liten tanke............
Det var alltså här man lämnade och hämtade sin mjölk en gång i tiden. Då när Ålem socken hade eget Mejeri.

Visst är det kul att veta......

:-)