När vi fick Vulkanvinter


Jag tänker nu berätta om åren när Ålems socken fick Vulkanvinter.........Då blev kyrkan sista utvägen.
Visst låter det konstigt?


Ålems Kyrka, fotograf undertecknad


Ja, det kan det nog göra för den moderna människan idag. Det var ju faktiskt rätt länge sedan Ålems socken fick känna på vad naturkrafterna kan ställa till med. Vi som bor så tryggt här i vår del av världen. Men så har det inte alltid varit.

Vad är då en vulkanvinter?

Jo, en vulkanvinter är en minskning av temperaturen på grund av att vulkanisk aska och partiklar av svaveldioxid skymmer solen, vilket ökar jordens reflexion av solstrålningen, efter ett extremt stort och explosivt vulkanutbrott.

År 1600.....alltså ganska länge sedan, fick vulkanen Huaynaputina i Peru på andra sidan jorden ett enormt utbrott. 




Huaynaputina är en gigantisk Stratovulkan med en höjd på 4 850 m. En Stratovulkan byggs upp av trögflytande lava, aska, lavabomber och stenar. Ofta kommer magman ut via sidokanaler i den växande vulkanen. Stratovulkaner kastar också ofta ut stora mängder aska, som lägger sig på sluttningarna.


Huaynaputina

Vulkanen Huaynaputina i Peru fick sitt största utbrott hittills i februari år 1600. Heta gaser och askmoln rullade fram 13 kilometer öster och sydost om vulkanen, och jordskred av lera som var framkallade av utbrottet förstörde flera byar. De två större städerna Arequipa och Moquegua blev förstörda i våldsamma jordbävningar. Nedfallet av aska spred sig 250-500 km bort från vulkanen. Det tog över 150 år innan lantbrukare i området hade återhämtat sig och kunde bli självförsörjande igen.


Askmoln


Men Huaynaputina hade också pumpat ut mängder av svavel i atmosfären, vilket ställde till med en enormt allvarlig klimatförändring i hela Europa. I Ryssland blev åren 1601-1603 de kallaste på 600 år. Detta ledde till missväxt och en svält som tog livet av minst 2 miljoner människor. 


Nödåren i Ryssland år 1601-1603


Också i Schweiz, Estland och Litauen var vintrarna bittert kalla och somrarna svalare än de varit i mannaminne. Hungersnöden dödar sedan nästan halva Estlands befolkning efter den regniga sommarn som följde. Skörden av vin i Frankrike och persikor i Kina uteblev nästan helt. 

Vi här i Sverige och Ålems socken kom såklart inte undan heller..........


Ålems Kyrka tecknad av J H Rhezelius år 1634 i Monumenta Runica från Kungliga Biblioteket.


År 1601 och 1602 antecknar den förste kände Ålems prästen Petrus Magni i Kyrkoboken om de enormt svåra vintrarna som följde. "Det blev svält och hungersnöd, många av djuren frös ihjäl. Man fick totalt 6 meter snö från november till maj. Isberg siktades vid kusten." 

Ett exempel på att isberg faktiskt har funnits i Östersjön ser ni här, fotograferat utanför Trelleborg.




Petrus Magni fortsätter: "Det har varit ett klagofyllt år, ty här var en sådan hunger att det kom ett 20 tal tiggare till kyrkan dagligen i Ålem. Gärna ville de arbeta bara för maten. Många var helt utmärglade och blev liggande döende på marken." 




Efter flera år av kyla utan riktig sommar, började solen äntligen värma, men då kom istället en enorm torka med ännu mer svält och epidemier. Den fruktade Pesten fick ännu ett utbrott i lilla Ålems socken. Digerdöden, svarta döden eller stora döden som sjukdomen också kallades, är en av de värsta farsoter som drabbat Europa. Samtidigt hade många av Ålemsborna stridit i långväga krig. De kom nu hem och tog givetvis Pesten med sig.

Petrus Magni skriver år 1607: "Stackars hemkomna småländska krigsfolket kom hem utsvultna och dödssjuka". 

Lagom när man trodde nödåren äntligen var till ända, startade eländet igen. År 1611 började det blodiga Kalmarkriget.

Vill ni veta hur Ålem var inblandad i Kalmar kriget? Läs här:

Detta lamslog såklart Ålems socken ännu en gång. Det var en tuff tid för Ålems befolkning i början på 1600-talet. Man kan knappt tro det idag, men över en fjärdedel av socknens befolkning dog av svält och sjukdomar dessa år………….

*     *     *

Vad kan man då få ut av detta? Jo, att en pandemi som Pesten faktiskt kan starta igen......och att någon av dessa Supervulkaner snart också vaknar igen, tro inget annat. Det har hänt förut och kommer att hända igen. I mänsklig tid var det länge sedan, med inte i jordens........

Yellowstones nationalpark i USA är ett bra exempel. Den är en av jordens största supervulkaner. Idag är allt på ytan fridfullt här. Men hela dalen ni ser på bilden nedan, rör sig faktiskt ständigt upp och ned. Allt är en enda stor jäsande krater. Vulkankratern är fyra mil bred och åtta mil lång. Det är alltså ingen vanlig vulkan vi talar om, det är närmast ett enormt stort hål i marken. Då förstår ni kanske vilka krafter vi talar om när detta lock öppnar sig.




Ett utbrott här skulle ödelägga stora delar av USA. Kraften i ett stort utbrott här motsvarar kraften i tusen Hiroshima-bomber – varje sekund.........




Stora delar av USA skulle täckas av ett tjockt lager aska. Himlen skulle förmörkas. Askmolnet skulle stoppa alla flyg. Jordens klimat skulle förändras drastiskt i 10 år framöver på hela klotet. Bara i Europa skulle temperaturerna falla med 12 grader när katastrofen inträffar. En liten istid skulle därmed inledas…….




Yellowstone får normalt ett utbrott vart 600 000:e år. Nu är det 640 000 år sedan sist. Vulkanen är alltså en tickande bomb, som kan lösas ut vilken minut som helst. Vi får verkligen hoppas att jordens Supervulkaner kan hålla sig lugna en stund till.

För nästa gång det händer………var beredd på nya nödår. 
Vi är väldigt små när naturkrafterna sätter igång.....