Tragiken på Speculation


Nu ska jag berätta ännu en historia om ett segelfartyg från vår bygd, men nu med det annorlunda namnet Speculation. Hon hade hemmahamn i Timmernabben under några år i slutet av 1800-talet och det blev en turbulent tid, med en hel del bedrövelser. Men vi börjar väl med att presentera damen i fråga.


Segelfartyget Speculation 

Speculation var en slätskonert på 34 svåra läster och byggd här i Ålems socken, faktiskt i lilla Pataholm år 1826, men då som galeas av P. Lungdahl för handlanden C. M. Rydberg i Kalmar. År 1836-1870 ägs hon istället av handelshuset S Hasselqvist i Kalmar. 

Som jag berättat förut i flera av mina berättelser så var det tuffa tag att vara sjöman på 1800-talet. Läs och begrunda tidningsartikeln här nedan från en av Speculations äventyr. Utgiven i Januari år 1845.




Ja, de klarade sig faktiskt helskinnade denna gång. Trots den svåra vinterkylan som då rådde i Kalmarsund.

Men år 1870 fick tydligen någon driftig person en annorlunda frakt idé, så nu byggs hon istället om till skonert. Efter några år tar en ny Redare över och då har vi kommit fram till år 1876. Redaren är då O.F. Jonsson i Djursvik med O Kronberg som befälhavare. 

Men vad är då en Skonare/Skonert kan man ju undra? 
Jo, ett två- eller tremastat segelfartyg med kravellbyggt skrov och gaffelrigg. Om det är tvåmastat brukar aktre masten vara högst.


Skonare

En Galeas då? 
Jo, ett tvåmastat segelfartyg med kravellbyggt skrov och gaffelrigg. Främre masten brukar vara högst. Alltså var det väldigt lätt att ta fel på dessa två fartygstyper för den oinvigde. Själva fartygen kunde vara lika stora.


Galeas

Men så plötsligt inköps alltså skonaren Speculation till Timmernabben år 1891 av handlanden Theodor Ohlsson. Då blir befälhavarna Vilhelm Sjöholm. G A Andrén, Emil Nilsson, D F Johansson och Johan Gustavsson. Det är nu bedrövelserna börjar på allvar för skonaren Speculation. Läs och begrunda denna tidningsartikel från år 1900.




Appenrade eller Aabenraa är en stad i Aabenraa kommun i södra Danmark, vid en smal vik av Östersjön, Aabenraafjorden. Staden har haft stadsrättigheter sedan år 1335 och är belägen på Sönderjylland. Härifrån avseglade Speculation innan den gick på grund.


Appenrade eller Aabenraa

Gedsör eller Gedser som det heter idag, ligger längst söderut på ön Falster i Danmark. Gedser udde ligger strax söder om hamnen och är Danmark och Nordens sydligaste punkt. Hit bogserades alltså Speculation. Där den senare gick i hamnpiren.


Gedsör eller Gedser 

Året därpå blev det ännu värre, tyvärr. Inte för själva fartyget denna gång men för besättningen. Tänk er nu tillbaka till år 1901. Speculation ligger för ankare här ute på redden utanför Ohlssons rederi, mitt emellan Timmernabbens udde och Lövö.




Det är nu den tragiska händelsen inträffar.......Läs och begrunda denna tidningsartikel från år 1901.





Trots denna tråkiga händelse fortsätter Speculation att segla för Ohlssons rederi i Timmernabben med samma besättning. Ända fram till år 1915, då B E K Franzen i Pataholm blir befälhavare på Speculation. 

Men i april år 1916 säljs hon igen, då först till Göteborg och därifrån sedan till Halmstad följande år. I februari år 1918 blev Malmö ny hemort. Speculation säljs ännu en gång år 1921 till skepparen Christian Christensen i Alnor i Danmark för 4 500 kronor och fick hemort i Graasten. Hon döptes senare om till Viking och avyttras ännu en gång i september år 1922 till Frantz Wiganow i Warnemunde. 

Slutligt öde är sedan okänt………

Men........spåren efter skonaren Speculation är faktiskt inte helt utraderade, tro det eller ej. Det finns otroligt nog en galjonsfigur från fartyget Speculation bevarad på Sjöhistoriska museet i Stockholm. Den beskrivs i museets arkiv på följande sätt: 
”Galjonsfigur, mansfigur, midjebild med avskurna armar. Slätrakad, målad naturellt med skär hy och svart hår. Allt övermålat med delvis bortfallen vittrad vit färg. Rostig järnbult genom bröstet. Uppsatt på ljusgrönt stäv parti. Mått: Höjd: 48,0 cm, bredd: 33,0 cm. Gåva från Major P. Peterson, Timmernabben år 1931. Anmärkning: Galjonsfiguren har troligen tillhört skonerten Speculation.”


Galjonsfigur på Skonerten Speculation. Kritteckning av Martin A Ohlsson, år 1946

Ja, vem föreställer Galjonsfiguren egentligen? Kanske förste ägaren? Satt den verkligen på skonerten Speculation? Varför hade Major P Peterson denna i sin ägo? Hur slutade fartyget sina sista dagar?

Många frågor..........inga svar........än så länge.........

Men tänk vilken historia, va…………

:-)