Glass gubben vid badplatsen


Nu ska jag berätta om när den så kallade Glasspinnen för första gången började säljas vid badplatsen i Timmernabben och hur allt egentligen startade.




Låter det konstigt?

Nja..... På sätt och vis.

Jag har ju berättat om "Damen i Glasskiosken" förut, men det var faktiskt inte hela historien om glassförsäljningen vid badplatsen. Nej, för allt började egentligen i samband med Folkhemmets intåg i vår bygd.

Inte för än just då fick alla, rätt till betald semester......som lagstadgades i Sverige år 1938. 

Då fick plötsligt varje vanlig arbetare rätt till två hela veckors betald riktig semester. Vilket gjorde att man nu fick massor av extra vila mitt i sommaren, som skulle avnjutas med familj och vänner. En ny era hade tagit sin början.




Detta medförde att man började bygga kommunala badplatser, campingar och stugområden vid alla lämpliga platser längs kusterna. Så även här i lilla Timmernabben.

Det är nu själva Glasspinnen kommer in i bilden......

För i Kalmar hade man vid denna tid nyligen dragit igång Kalmar Glass. Som i förlängningen kommer att påverka vår badplats här på "Danska varvet".




Kalmar Glass startades år 1933 på Ängö av Ewald Baumann och då under namnet Kalmar Ispinnefabrik. 




År 1951 vill man växa och bli ännu större, så man köper även upp det lilla konkurrerande företaget Calmare Glace. Företaget Calmare Glace startades som ett fritidsföretag i början av 1940-talet av Harald Håkansson och Olof Öhlin, båda då anställda på Kalmar Läns Slakterier. Tillverkningen skedde i Håkanssons hem på Siljeströms väg, fruarna skötte tillverkningen och en chaufför hjälpte till med distributionen. Calmare Glace hade redan då egna glasskiosker på flera ställen i Kalmar, bl a på Stensö och i Ölandshamnen. Men företaget såldes alltså år 1951 till Kalmar Ispinnefabrik, som då bytte namn till Kalmar Glassfabrik.




På Kalmar Glassfabrik tillverkades förutom glass och ispinnar även rånstrutar, det senare i eget bageri.




Man hade även försäljning av vanlig is. Detta var som ni förstår, tiden innan frysboxarna kom för hemmabruk.




Därav gjordes leveransen ut till försäljnings ställena varje dag med tåg, buss eller egna budbilen. Allt förpackat i en isolerad liten låda. Sedan gällde det för säljaren att snarast bli av med varorna så länge kylan höll i sig.




Det är just nu i början av 1950-talet som en man plötsligt börjar gå omkring och säja denna Kalmar Glass till semesterlediga familjer här vid badplatsen i Timmernabben.

"Glass gubben" blev såklart snabbt en populär figur bland sommargästerna.




Vem var då denna ovanliga figur för sin tid?

Jo, hans namn var Henning Johansson och han bodde i det stora huset på Varvsvägen 23, ihop med sin fru Hedvig. 

Tyvärr saknar jag en bild på just Henning, men såhär kunde det se ut när Glass gubben kom med sin låda.




Det gick väldigt bra för Hennings extraknäck som Glass gubbe, så somrarna därpå utökade han verksamheten med en liten glasskiosk, som han placerade mitt i sitt porthål mot badplatsen. Den går att skymta på bilden här nedan, se röda pilen.




Här sålde han sedan glass hela sommaren till glada sommarlediga bybor under hela 1950-talet. Man utökade även verksamheten till kaffeförsäljning, som sköttes av Hedvig och systern Anna. Som för övrigt bodde i den lilla röda stugan på samma tomt. De bakade även bullar och småkakor tillsammans som de bjöd gästerna på, allt kunde avnjutas i den egna trädgården strax bakom glasskiosken.




När vi kommer in på 1960-talet, avlider plötsligt Hedvig och Henning är gammal och sliten. Så han tänker nu sluta sälja glass och flytta därifrån. Han har då sålt glass här vid stranden i över 10 år.

Det är då min förra historia om "Damen i Glasskiosken" tar sin början. Om du inte läst denna, gör det här:


Alltså kom nu den drivna storstadsdamen Naemi Karlsson hem från Göteborg efter 30 år, för att ta hand om sina gamla föräldrar. Hon tycker då att det är synd och skam att glassförsäljningen bara ska gå i graven, så Naemi säger till Kalmar Glass att....nu är det jag som tänker driva glasskiosk här vid badplatsen i Timmernabben istället........och så får det bli.

Kalmar Glass ställer då välvilligt upp med en ny liten glasskiosk, istället för Hennings egen hopsnickrade lilla kur. Skillnaden blev bara att man flyttar kiosken till porthålet bredvid. Se bilden nedan.




Det var alltså så det gick till när min farmor Romy Myrberg`s syster Naemi Karlsson, både lyckades driva glasskiosk och sköta stranden i ytterligare 10 år på "Danska Varvet".


Naemi och Romy räfsar badplatsen

Som ni nu vet så lades ju denna lilla glasskiosk vid stranden ned år 1971 och allt försvann i glömska. 

Men vet ni egentligen hur det gick med Kalmar Glass?

Jo........

År 1962 såldes företaget till Eric Ericsson och företagsnamnet ändrades senare till Riksglass. Sex år senare fick den nye ägaren idén att sälja direkt till konsumenten via glassbilar istället, nu under det nya namnet Hemglass.

Ja, nu ringer det väl en klocka............eller snarare en melodi..........he he he.




I september 1968 rullade den första Hemglassbilen ut på en sälj tur i Täby utanför Stockholm. Efter några år hade omsättningen ökat från 2 till 200 miljoner kr, vilket krävde stora investeringar och företaget flyttade år 1973 till Strängnäs. Under de närmast följande åren övertogs företaget etappvis av utvecklingsbolaget Hexagon. Därefter var Industri Kapital ägare innan tyska Schöller övertog rörelsen. Sedan år 2002 ingår Hemglass i det världsomspännande livsmedelsföretaget Nestlé.

Tänk va!

Vilken historia en liten glasspinne från Kalmar kan ha..........


:-)