En lokal Snus historia


Nu ska jag berätta ännu en lite annorlunda historia, som kanske inte så många vet om idag. Det var just denna lilla kryptiska annons som fick mig att börja gräva allt djupare i vår lokala historia.




Då undrar man ju genast......vilket snus var då så välkänt..........och vilken fabrik talar vi om?

Så här kommer nu historien om det så enormt populära lokaltillverkade snuset E. Swarss, och hur det kom och försvann ifrån vår bygd............

*        *        *

Första gången snus nämns i Sverige över huvud taget är faktiskt år 1637, men då är det luktsnus vi talar om. Detta var då på högsta modet i Frankrike och gav såklart snart gensvar även här.


Luktsnusets intåg i Sverige


På 1700-talet blev bruket av luktsnus ett måste bland aristokratins damer och herrar. Till en fin 1700-tals herres utrustning hörde en snusdosa. Den skulle vara dyrbar och hanteras med noga reglerad elegans. Dosorna var små mästerverk av guld, silver eller andra ädla material och blev snabbt en av de populäraste gåvorna.




1700-talet blev den svenska tobaksindustrins genombrottstid. Man odlade tobak i Skåne, Gränna och Alingsås där potatisens fader Jonas Alströmer startade tobaksodling i stor skala. I slutet av 1700-talet odlades faktiskt tobak i ett 70-tal svenska städer.

I början av 1800-talet, kanske något tidigare, gick svenska konsumenter istället över till att lägga in en prilla under läppen. 




Många bönder som hade egen tobaksodling gjorde faktiskt sitt eget snus. Tobaken malde de i sina kaffekvarnar eller egenhändigt snidade snuskvarnar.

Det är nu vår lokala snushistoria tar sin början på allvar i större skala. För en man i Kalmar startar vid denna tid en ny verksamhet för tiden, som kommer att revolutionera den lokala handeln enormt.




Swarss Tobaksfabrik i Kalmar anlades alltså redan år 1792, av Eric Swarss, i en gård på Fiskaregatan (se pilen nedan).


Fiskaregatan i Kalmar
Fiskaregatan i Kalmar

Men tillverkningen flyttades snart till Storgatan 13 istället och en tillhörande fastighet på Norra Långgatan.

Eric Swarss själv avled år 1823 och rörelsen övertogs då av hustruns systerson, Carl Peter Sundberg, (1802–1846) som senare även blev kallad Snus-Sundberg.


Carl Peter Sundberg


Bland Snusfabrikens mest kända tobaksblandningar kan nämnas dessa märken: Calmar Vapen, Lilla Matrosen och Rappé. 




En kvarleva och utveckling av fabriken blev sedan Sundbergs Tobaksaffär på Storgatan 13, i det s.k. Wilmahuset. I själva affären hängde faktiskt just denna original skylt nedan.






Som ni kan se på skylten här nedan så blev Kalmar-Snuset så enormt populärt att det även levererades ända till vår huvudstad.




Men så i början av 1900-talet behövde den svenska staten pengar till försvaret och till den första pensionsreformen. Pengarna skulle komma från just tobaken. Efter en paus på 250 år infördes därför på nytt tobaksmonopol år 1915. Det utövades av aktiebolaget AB Svenska Tobaksmonopolet.




Den Swarss-Sundbergska fabriken upphörde därför år 1913 då Förenade Svenska Tobaksfabriker övertog all tobakstillverkning i Sverige.........

*        *        *

Men vad hände då med själva Tobaksfabriken kan man ju undra?

Jo, en dam med namnet Wilma Johansson hade startat konditori redan år 1866 på Larmgatan 18 och verksamheten gick väldigt bra. Men just i denna veva slutar hon, så år 1914 övertar Hans Nordin verksamheten och flyttar istället hela verksamheten till den gamla nedlagda tobaksfabriken på Storgatan 13. 


Storgatan 13 i Kalmar

Fastigheten byggdes då om till ett konditori i två våningar, men man behåller namnet ”Wilmas konditori”.

Tiden går och huset blir allt mer gammalt och slitet. Det kommer fler och fler påtryckningar om att fastigheten borde rivas eller renoveras och byggas om. Frågan börjar nu bollas fram och tillbaka mellan olika instanser. Men tillslut.......




Efter flera ägarbyten läggs så Wilmas konditori ned år 1978, då hela byggnaden revs efter en flerårig strid om den skulle få rivas eller ej. 


Rivningen av Wilmas år 1978

Byggnadslagen ändrades faktiskt därefter p.g.a stridigheterna genom ett tillägg, ett s.k. ”Lex Wilma”, varigenom rivningslov under vissa förutsättningar kunde vägras. 

Men som ni säkert vet......så byggdes det ju senare upp ett nytt hus här, som idag faktiskt är en välkänd Galleria.

Men lustigt nog så kallas huset fortfarande för just ”Wilmahuset”.


Storgatan 13 i Kalmar



Tänk så det kan bli…..

Av vår lokala Snusproducent.....återstår endast ett minne blott….

Då man kunde ta sig en "pris" Kalmar-Snus från E. Swarss.....

:-)