Ett minne av Gunnarsmåla


Nu kommer en liten mörk och lustig historia från en av de äldsta byarna i Ålem socken. Nämligen den lilla oansenliga byn Gunnarsmåla, som faktiskt omnämns i gamla dokument redan på 1400-talet.

Men visste ni att Ålems stationssamhälle lika gärna kunde ha hetat "Gunnarsmåla stationssamhälle"?


Gunnarsmåla År 2016

Jo, det är faktiskt sant. 

För när järnvägen skulle byggas så drogs den ju rakt igenom Gunnarsmåla och vidare till Kaggetorp. Den nya vackra stationen placerades också på Gunnarsmåla ägor. 

Men fick socknens nya knutpunkt heta det som alla i byn bara förutsatte att den skulle få heta?

Nej.....där blev det stopp. 

I Ålem fanns kyrkan och i och med det socknens medelpunkt, så den nya moderna knutpunkten fick såklart heta just "Ålems stationssamhälle" istället. Även om alla visste att platsen egentligen heter Gunnarsmåla. Någon ordning fick det ju faktiskt vara tyckte överheten....... Därför har denna lilla by fallit i glömska.




Det intressanta med själva Gunnarsmåla bykärna är att den knappt har förändrats alls under alla år. Tittar vi på en karta från År 1793, så ser bykärnan nästan ut som idag (se röda pilen).


Gunnarsmåla År 1793

Men vad fanns det då för verksamheter här i byn från början? 

Inte mycket mer än bönder såklart. Men det betyder inte att det var händelsefattigt för det. Nej, här kommer en hemsk artikel som visar just detta från År 1843.


År 1843

Vad var då en inhysesman?

Jo, det var en bonde på en gård som ej var upptagen i bondetalet och därav i skattehänseende jämställes med en husman. 

En husman var en bofast arbetare på landet eller mindre jordbrukare, ungefär motsvarande torpare. Husmannen ägde ingen del i by jorden utan i regel endast sin egen byggnad. 

Men vad hände i byn sedan? 

Jo, en lite annorlunda rörelse började utvecklas i norra änden av Gunnarsmåla, precis vid ån. Ett så kallat "Färgeri med Benstamp"(se den blå pilen på kartan nedan från år 1855). 


År 1855

Den röda pilen på kartan visar själva Gunnarsmåla bykärna, medan den gröna pilen visar en intressant detalj. Hela det markerade området är faktiskt då ett enda stort grustag, där det idag är ett helt villaområde.

År 1888 kunde man läsa denna lilla notis i Kalmar tidning.


År 1888

Ett antal år senare hade företaget bytt ägare. År 1892 trycktes denna reklamen för "Benstampen".




En benstamp krossade som ni kanske förstår djurskelett till växtgödning, det vill säga benmjöl. Det är rikt på kväve och fosfor, och värdefullt som långtidsverkande gödningsmedel. Benmjöl används i första hand på kalkfattiga jordar.

I Ålem användes en vattendriven benstamp för krossning av djurben till benmjöl. Benstampen försvann gradvis efter att "hemmaslakten" upphörde på gårdarna.

Lokalerna övertogs senare av Broholms Stol- och möbelfabrik, där man då bland annat fortsatte med träförädling under ytterligare några år innan allt försvann. På platsen bakom kvarnen utvecklades även en såganläggning vid denna tid, som för övrigt står kvar än idag.

Alltså.......
Ett litet minne...... av en liten by, 
som nästan försvann när järnvägen kom och bytte namn på samhället.




Länge leve Gunnarsmåla.......

:-)