En Supervulkan vaknar


Jag har skrivit om dem förut......då när även Ålem socken blev drabbat. Alltså år 1600, när vi senast alla blev drabbade av en Vulkanvinter utan dess like p.g.a ett gigantiskt vulkanutbrott. 

Har ni inte läst mitt inlägg så gör det här först:

Nu är den hemska sanningen att en av Jordens stora Supervulkaner faktiskt håller på att vakna.......

Namnet på denna slumrande jätte är Campi Flegrei och den finns på Italiens västkust.


Campi Flegrei

Campi Flegrei ligger alltså strax väster om Neapel, mitt under ett av Europas mest tättbebyggda områden. Omkring en halv miljon människor.........bor därmed i vulkanens omedelbara närhet.


Campi Flegrei

Campi Flegrei kratern (vulkanens utbrottshål) innehåller idag 24 mindre kratrar samt talrika gejsrar och andra heta vulkaniska källor. Men precis som Yellowstone i USA, världens farligaste och största supervulkan, är hela Campi Flegrei kratern, med 11 kilometer i genomskärning, en enda stor vulkan.


Campi Flegrei kratern

Det senaste stora utbrottet inträffade för cirka 200 000 år sedan. Ett mindre utbrott för omkring 40 000 år sedan var så pass häftigt att en Vulkanvinter följde, som tros ha bidragit till att neandertalmänniskan dog ut........

År 1538 hade Campi Flegrei sitt senaste utbrott, men det var ett relativt litet och blygsamt sådant, det pågick i åtta dagar och händelsen gav upphov till berget Monte Nuovo.


Monte_Nuovo

Men sedan dess har vulkanen slumrat, i 500 år. Tills nu.........


Området Campi Flegrei idag

Sedan 2005 har marken under Campi Flegrei successivt höjts. Enligt forskare som övervakar aktiviteten så har höjningen varit ungefär fyra decimeter under en tio års tid, men den har nu accelererat i hastighet. År 2012 höjde de lokala myndigheterna varningsnivån från grön till gul, vilket innebär att supervulkanen behöver observeras mer aktivt. Man är nu rädd att vi snart nått en "tipping point", alltså en gräns när det börjar att eskalera.


Området Campi Flegrei idag

Det finns även en besvärande omständighet till här. Vulkanen Vesuvius, som bland annat är känt för det förödande utbrottet år 79 som begravde staden Pompeji, ligger också i Neapels absoluta närhet, fast på östra sidan av staden. Även denna skulle kunna vakna om Campi Flegrei får ett utbrott.




Ett fullskaligt utbrott i Campi Flegrei skulle otvivelaktigt vara en enorm katastrof inte bara för Italien, utan för hela Europa och världen. Ett supervulkanutbrott mitt i ett av världens mest tätbebyggda områden – tanken svindlar. Den omedelbara dödssiffran skulle sannolikt skrivas i hundratals tusen om inte miljoner, och vulkanvintern som skulle följa kommer göra den globala tragedin komplett.

Historien upprepar sig alltså. Ingen vet när smällen från Campi Flegrei kommer......

Bara att den har börjat vakna.....

Jag bävar och håller andan......