Slutet för Timmernabbens grundare


Jag har berättat förut om Timmernabbens grundare, och hur han lyckades knyta samman två små bondbyar till en gemensam ort. 

Har du missat detta så läs här först:

Men då berättade jag inte hur allt egentligen slutade för vår käre handlare Nils Olsson. Han som på kort tid lyckats med att starta upp både virkeshandel, skeppsbyggeri, rederi och även bygga stora lastbryggor på två utskeppningsplatser i vår bygd. Timmernabben och Tillingenabben.


Nils Olsson

Här kommer nu slutet på historien om Timmernabbens grundare.........

Alla bekymmer började troligen i mitten på 1850-talet för handelsman Nils Olsson. Då han som etablerad virkeshandlare vid Tillingenabbens lastplats plötsligt fick en oväntad konkurrent. Det var en man vid namn P. L. Carlström, som även han nu startade upp en virkeshandel med export här på samma hamnplan, och då straxt intill Nils på Nykvistudden. Detta fick Nils att se rött.......utskeppningsplatsen var ju hans.......och ingen annans.

Allt eskalerade till ett offentligt gräl mellan Carlström och Olsson, varvid Olsson ville förbjuda Carlström att utskeppa sitt virke från udden, med hänsyn till att Nils Olsson ägde fiskevattnet utanför hamnen. Men P. L. Carlström stod på sig och bråket fortsatte........


Nykvistudden


Inte nog med detta........i december år 1858 drabbas handlaren Nils av ännu ett bakslag. Nu ett inbrott, varvid han förlorar både pengar och föremål. Se artikeln nedan.


År 1858

År 1859 börjar det knaka i fogarna ordentligt för Olsson, som då mår allt sämre och han börjar nu även få likviditetsproblem i sitt nya företag på Tillingenabbens udde. Nils kan inte betala sina skulder och blir därmed dragen inför Tinget av sina fordringsägare. I artikeln här nedan står Nils och hans fru Octavia Charlotta Rosengren inskrivna i protokollet.




Detta blir början till slutet för vår käre handelsman Nils Olsson. Det oundvikliga sker.........

Han som nu är ortens "store man" inom virkeshandel, försätts därmed i brutal konkurs..........




Den alltid så drivna och energiska Nils Olsson, bondsonen från Rävemåla, orkar inte mer.............kroppen säger stopp............nu när hans livsverk står på ruinens brant.

Nils Olsson avlider år 1860.........

Därefter går hela hans verksamhet vid Tillingenabben under klubban på offentlig aktion.




Nils fru, Octavia Charlotta Rosengren lever trots denna djupa sorg vidare i ytterligare 35 år. Tills hon en vårdag år 1895 stilla avlider i Tillingenabben.




Så slutar alltså historien om mannen som fick två bondbyar att växa ihop till ett "Mecka" för sjöfart i slutet på 1800-talet. Han som kommit från mycket enkla förhållanden och jobbat sig upp och in i bygdens finrum, och därmed blivit en aktad handelsman med både företag och mark. Efter framgångarna med Timmernabbens utskeppningsplats ville han ha flera utmaningar. Han gav därför hela verksamheten till sin yngre bror Sven och gjorde samma sak ännu en gång, men nu vid Tillingenabbens utskeppningsplats. Men tyvärr tog livet en annorlunda vändning för denna innovativa man och hans låga slocknade allt för tidigt.

Det är han som är Timmernabbens grundare........

Nils Olsson

*