Ålem föds i en tid av skräck


Hur såg det ut på medeltiden i Ålem socken?

Jo, de få människor som levde här på medeltiden var nästan uteslutande bönder och några enstaka fiskare. Ålems bygden var alltså ett enda jordbrukssamhälle där den politiska centralmakten (staten) var väldigt svag. I det samhället fanns inte mycket pengar..... Människor levde mest på det de själva producerade och bytte varor med varandra.




Men det fanns ju även då några större gårdar och gods här i trakten, som såklart ägdes av den rika överheten. 




Det var under medeltiden som Ålem socken föds.......och man bygger den första riktiga kyrkan här i trakten, och då på en lämplig helig plats.

Vilken?
Jo, där vår kyrka står än idag faktiskt..........

Men så kom den ”Nya tiden” och allt började sakta förändras.

Reformationen i Sverige avser hur den medeltida katolska kyrkan i Sverige omvandlades till den evangelisk-lutherska Svenska kyrkan under åren 1527-1600. Reformationen markerar medeltidens slut.

Men om man inte var bonde eller fiskare i Ålem socken...... då var man säkert soldat......

För under 1500 och 1600-talet var det väldigt oroligt här, med mängder av krig och plundringar. Se här nedan.




En "Kaplan" kanske bör förklaras, eller "Kapellan", som var den gamla titeln för kyrkans medhjälpare, alltså samma som "Komminister" idag. Det var därmed tillslut Johan III som avskaffade den gamla kapellansbefattningen, som lydde under Strömsrum och lät istället Ålem socken få en alldeles egen kyrkoherde. 




Den nytillträdde Petrus Magni fick alltså bosätta sig på Strömsrums ägor i Hedningsrum (Hedersrum), trots det dåliga skicket på gamla Kaplan bostället där.


Johan III

Nu återgår vi till Nordiska sjuårskriget, som var ett krig som utkämpades åren 1563-1570 mellan å ena sidan Sverige, å andra sidan Danmark, Lübeck och Polen. Kriget är det längsta och blodigaste av alla de svensk-danska konflikterna i historien.


År 1570

Anledningen till kriget låg i Danmarks missnöje med Kalmarunionens upplösning, vilket hade inneburit att varje rike styrts av sina egna lagar, men i krig fungerade de som en enda enhet.




De blodiga slagen vid Ölands norra udde, var egentligen tre olika slag som utkämpades under Nordiska sjuårskriget, och medförde alltså även påhälsning av Danska styrkor i Ålem:
  • Första slaget vid Ölands norra udde, den 30 maj år 1564
  • Andra slaget vid Ölands norra udde, den 14 augusti år 1564
  • Tredje slaget vid Ölands norra udde, den 26 juli år 1566




Nu kommer vi till Stormaktstiden och då var det dags för krig i vår bygd igen. Den epok i Sveriges historia som sträcker sig mellan åren 1611 till 1721. Namnet kommer av att Sverige under denna period erövrade och upprätthöll en stormaktsställning i Europa.

År 1611 börjar det hemska Kalmarkriget..........




Efter många år av elände i början på 1600-talet, var det så dags för ännu en påhälsning av den Danska flottan här i vår bygd.

Då talar vi om slaget vid Ölands södra udde, som egentligen var två olika slag, vilka utkämpades under skånska kriget respektive Gustav III:s ryska krig:
  • Slaget vid Ölands södra udde, den 1 juni år 1676
  • Slaget vid Ölands södra udde, den 26 juli år 1789



Denna gång kom besöket i Ålem socken lika överraskande som förra gången, men nu mötte de Danska styrkorna faktiskt motstånd.






Som ni nu förstår så var Ålems födelse en prövning för hela bygdens folk, med mycket skräck och elände.........för även Svarta döden (Pesten) härjade faktiskt samtidigt under alla dessa krig.

Vilket gjorde att en tredjedel, av hela socknens befolkning dog i de fasansfulla plågor som Danskarna och Pesten medförde.

Ja, Ålem socken kom till i en kaotisk tid.......

Glöm inte detta.....