Fattigvården i Ålem


Vet ni var fattighusen i Ålem legat?

Då talar jag såklart om det vi idag kallar ålderdomshemmen. För det är ju faktiskt så att dagens Torshaga i Ålem, inte är det första hemmet för äldre här i bygden.

Nej. Torshaga byggdes på 1960-talet och blev då ett nytt och modernt huskomplex. Platsen har sedan dess utvecklats med en mängd service lägenheter och är fortfarande ett väldigt attraktivt område.


Torshaga i Ålems stationssamhälle

Men tittar vi bakåt i tiden så började allt egentligen i Ålems kyrkby år 1875, på just denna platsen som kartan nedan visar (den röda pilen). 

56 år senare, år 1931 byggs ett nytt ålderdomshem lite längre bort i samma by (den gröna pilen), men nu både större och vackrare, för vårdplatserna räckte inte till längre.


Ålderdomshemmen i Ålem på 1940-talet

Här kommer nu även en flygbild från 1930-talet som ganska tydligt visar dessa två ålderdomshem i Ålems kyrkby.


Det gamla Fattighuset med röd pil.
Det nya med grön pil.

När Torshaga sedan byggdes på 1960-talet (den blå pilen), så blev det äldre ålderdomshemmet istället sjukhem (den gula pilen). 


Ålderdomshem och Sjukhem år 1975 

Man bytte därefter namn på sjukhemmet till Sörgården och utvecklade verksamheten till behandlingshem för människor i behov av psykiatrisk vård.


Sörgården i Ålems kyrkby

Men vad hände med det äldsta fattighuset, där allt började för 142 år sedan?

Jo, där spritter det av livslust och energi mer än någonsin nu faktiskt. För idag leker barnen här i Förskolan och Föräldrakooperativet Ettan.


Föräldrakooperativet Ettan


Vilken härlig utveckling på denna lilla vackra idyll.

Från Fattighus till Förskola....

Tänk så det kan bli......

:-)