Heliga Birgittas relikfärd i Ålem socken

Finns det någon sanning i påståendet att...........
"Birgitta Birgersdotter`s kista faktiskt passerade igenom Ålem socken under 1300-talet"?


Birgittakorset

Ja, om man får tro folktron här i bygden, så är det så. För enligt den så kom Heliga Birgittas kvarlevor till Kapellviken vid Gäddenäs i Ålem socken år 1374. 


Kapellviken vid Gäddenäs i Timmernabben

Alltså till ena änden av dagens Timmernabben, där det än idag står uppställt ett kors som minne av denna händelse.


Birgittakorset söder om Timmernabben

Detta minne är knuten till en folklig Birgittatradition här i vår bygd, återgiven i boken Rannsakningar från år 1667–1684. En bok skriven 293 år efter händelsen i fråga. Glöm inte detta.

Här står skrivet enligt följande.........

…När som S. Britas lijk kom ifrån Rom och skulle föras till Wastena kloster, det hon sielf låtit upbyggia, at begrafwas, blef det öfwerfört ifrån Öland och landsatt på Smålandssijdhan uthi Strandahäradt och Ållhems sochn wid Gäddenääss uthi Capellwiken, där som står upsatt et stort träkors, hwilket kallas S. Britas kors…

1600-tals traditionen om korset har alltså sedan dess bibehållits in i modern tid, tack vare denna skrift.


Inskriptionen på Birgittakorset

Rannsakningars redogörelse förutsätter att berättelsen om Kapelludden i Bredsättra socken på Öland skulle vara historiskt korrekt. För det var härifrån man kom, enligt denna version.

Ni bör nu veta att det finns flera olika historiska förklaringar till denna sista färd hem till Vadstena. 

Men enligt Rannsakningarnas förklaring, så tror man nämligen att den svenska delen av relikfärden från Gdansk genom Sverige, via Söderköping fram till Vadstena, inletts med en första ankring vid riksgränsen söder om Bröms och därpå följt kustvägen upp till Söderköping med anhalter för gästning på gods, i köpstäder och vid omsättningsplatser som i stor utsträckning ägts av släktingar och fränder.


Birgittas väg hem till Vadstena enligt boken Rannsakningar

Med tanke på markägarförhållandena, dvs. att Linköpingsbiskopen haft en stark knytning till Ålem likaväl som Bredsättra socken, betraktar de upplysningen om en anhalt vid Kapellviken vid Gäddenäs i Ålem socken som sannolik. 

Kom då även ihåg att Hedersrums ägor tillhörde Kyrkan och gränsade till Strömsrums ägor, viket kartan här nedan visar från år 1639. Där syns även den gamla Präst torpet........som faktiskt då låg precis bredvid dagens kors..........alltså en gård som idag är helt borta. Det enda som finns kvar på platsen är just Birgittakorset.


Prästetorpet vid Kapellviken år 1639

Det finns även anledningar att ana att godset Strömserum vid denna tid skulle ha ägts av Birgitta Birgersdotters kusin Ingeborg Magnusdotter och hennes andre man, riksrådet mm. Eringisl Suneson. Skriftliga källor för Strömserum saknas mellan år 1312 och 1438, men paret testamenterade år 1378 ett antal ”ströjordar” i Ålem socken till Vadstena kloster, där Eringisl Suneson var bosatt år 1389. Gissningsvis kan en donation av Strömserum i så fall bildat finansiell bas för denna vistelse.

Även de Birgittaminnen som varit knutna till Gäddenäs i Ålem socken skulle följaktligen kunna antas ha en historisk kärna.


Präst torpet vid Kapellviken år 1791

Man kan därmed anta att Heliga Birgittas reliker kom iland här vid Kapellviken. Där sedan en andakt hölls vid det som senare blev ett präst torp (röda pilen), varvid man fortsatte likfärden längs vägen upp mot kyrkan via Hedersrum och Prästgården (gröna pilen). 


Prästgården i Hedersrum år 1639


Vägen upp mot Kyrkan, via Hedersrum

Kistan förvarades troligen sedan i Kyrkan över natten, medan följet med präster och sörjande övernattade på Strömsrums gods. Dagen därpå fortsatte färden tillbaka till havet igen, med tillhörande andakt. Varpå Birgittas kvarlevor lämnade Ålem socken igen.


Trolig färdväg för Birgittas kista i Ålem socken

Som ett minne av denna enormt stora händelse, satte församlingen upp ett stort träkors på platsen vid Gäddenäs, Sancta Britas Kors. Det senare uppbyggda Präst torpet här nere vid havet, var troligen i bruk under flera hundra år. Träkorset har lagats och bytts ut flera gånger under årens lopp. Men på senare år har träkorset bytts mot ett mindre kors av sten (se översta bilden).

En gammal brunn är det enda spåret som finns kvar av detta gamla Präst torp idag (Birgittakorset syns långt borta i bilden nedan, bland träden).


Rester av Präst torpet


Kyrkan har alltid haft en stark ställning i Hedersrum och Ålem socken.
Därför hålls minnet fortfarande levande......
av den Heliga Birgitta......