Sikavarp, en gång i händelsernas centrum.

Idag finns det faktiskt inte någon plats som heter så. Men på den katolska medeltiden i Sverige, då fanns denna by med detta namn. 




På Ölands östra kust låg Sikavarp. Där fanns under lång tid även en livlig och välbesökt hamn och handelsplats. Idag kallas platsen endast för Kapelludden. 




Under medeltiden fiskade man mycket sill på Öland. De viktigaste fiskelägena var just Sikavarp i Bredsättra socken på östra Öland och även Kyrkhamn vid södra udden. De blomstrade under 1100-, 1200- och 1300-talen. Då gick sillen till i stora mängder. Vid fiskelägen togs sillen iland, rensades och saltades. Sikavarp utvecklades till öns största handelsplats vid denna tid.

Fisket gav goda och säkra inkomster för många människor, både för de som fiskade och för t.ex. biskopen i Linköping som hade stort inflytande över Sikavarp.

Sikavarp var också en av knutpunkterna för handeln över Östersjön. Hit seglade mängder av köpmän från angränsande länder för att byta, köpa och sälja sina varor.




Här fanns även en stor köpmanskyrka, (ruinen finns fortfarande kvar) som senare under 1500-talet skulle börja kallas Sankta Britas kapell. 

Ringer det någon liten klocka nu när jag berättar detta? 

Ja, jag nämnde platsen som hastigast i mitt förra inlägg om heliga Birgitta och hennes väg genom Ålem socken. 


För det var just hit till Sikavarp hennes reliker enligt sägnen först kom, innan färden fortsatte mot Vadstena.




Alltså......den första plats i Sverige som skeppet med Birgittas kvarlevor lade till vid, var just i Sikavarp på Ölands östkust, idag känt som Kapelludden. Hit anlände följet den 28 maj år 1374.




Därefter bars kistan tvärs över Öland och längs västkusten söderut till Kyrkhamn. Uppenbarligen gjorde följet en stor omväg istället för att fortsätta direkt till Söderköping. Det senare hade varit det självklara valet om man önskade ta sig fram fort, men syftet var snarare att täcka så stora delar av Linköpings biskopsdöme som möjligt. Alltså fick det ta tid.

Från Kyrkhamn for Birgittaföljet över Kalmarsund och fortsatte med båtar norrut längs den svenska östkusten. Förmodligen lade man till i hamnar om nätterna, bland annat i Kalmar, varvid kistan fördes in i närmaste kyrka för temporär förvaring. Slutligen nåddes Stegeborg och staden Söderköping, där Birgittas kvarlevor troligen vilade en tid i Sankt Laurentii kyrka. Relikerna fördes därefter vidare genom Linköping och Skänninge till Vadstena, som nåddes den 4 juli 1374.




Där hon för övrigt fortfarande vilar......till allas beskådan..........