Snökanoner.......igen



Ålem socken har ännu en gång drabbats av de så kallade "snökanonerna" från nordost. Gång på gång, matar de in enorma mängder med snö och som följe har de en pinande vind. Vi närmar oss nu dryga metern snö och börjar tycka att det är ett besvärligt väder.....

Men minns ni året 1979.......alltså för 39 år sedan. Jag gör det......




Då drabbades vår socknen av tidernas snökanon. Jag var då endast 12 år gammal och livet lekte i min barndoms Timmernabben. 




Över en natt förändrades allt. Snön fullkomligt vräkte ned. Skolorna fick stänga. Militären fick sätta in bandvagnar. Vägarna var helt igenkorkade pga de enorma mängderna snö som drev in från havet. Att ploga vägarna var det inte tal om. De stora mängderna snö gjorde att man helt enkelt fick gräva sig fram med hjullastare. Ni kan själva se snönivån om ni tittar på gatuskylten till vänster i bild.




Vi hade då ett snödjup på nästan två meter utanför vårt hus. Ja, utan bildbevis kan man knappast tro att det är sant. Min mor syns här med spaden i högsta hugg.




Vissa människor kom inte ut på flera dagar pga de enorma mängderna snö som dränkte hela kustbygden. De vuxna och gamla var såklart oroliga, men vi barn var överlyckliga.......

Ja, vem vet.....
snart kanske vi får uppleva en repris på detta....

Vinter, högtryck, öppet hav och en nordostlig vind
= Snökanon.....

:-)