Motiv från Timmernabben



Hittade ytterligare några intressanta historiska bilder från Timmernabben. Bilden här ovan föreställer Nils Olssons lastbygga vid Tillingenabbens utskeppningsplats. Året är okänt, men troligen är det i början av 1900-talet. Olsson byggde själv bryggan när verksamheten startade år 1846. Man vet även att det är efter år 1870, eftersom det är först då de båda byarna Gissemåla och Nyemåla får det gemensamma namnet Timmernabben. Bryggan kallades senare Gissemåla Ångbåtsbrygga och låg i dagens hamnområde vid tiden innan den blev utfylld. Fotografen står på den lilla bryggan vid "fiskeriet", alltså där Nabbens rökeri idag ligger.


Karta över Tillingenabbens lastplats år 1881


På kartan från år 1915 står den som just ångbåtsbrygga


Nästa foto är förevigat just år 1915 och visar en vy över Fagervik. Fotografen står på den kulle som förr låg precis där parkeringsplatsen idag ligger, mitt emot Fajansfabriken. Bäcken som delar Gissemåla och Nyemåla går alldeles bakom trädet och ut i viken. Lägg märke till brunnen mitt i bilden, denna finns inte där idag. 

Men varför låg det då en brunn här i utkanten av denna lilla hage? 

Inget hus syns ju till här framför fotografen.




Jo, det är faktiskt så...... att backar vi 48 år, då låg det en gård precis här. Det är inte så många som vet detta idag. En karta från år 1867 över området visar just detta.


Karta över området vid Fajansfabriken år 1867


Ytterligare en bild.......där säger källan ca år 1918, men jag tror snarare att vi kommit in på 1920-talet. 

Varför tror jag det? 

Jo, bygden här började först elektrifieras år 1918 och på bilden kan man tydligt se de första ledningarna, som i det här fallet gick till Fajansfabriken. Det var just så här man gjorde då. De första som fick ström i socknen var skolor och industrier. Ett undantag fanns.... Pastorn i Ålem. 

Fotografen står på Strandavägen norr om fajansfabriken och riktar linsen söder över. Vi ser grusvägen, några människor långt bort i kurvan och väderkvarnen i fjärran.




Ja, mycket är sig likt än i dag faktiskt........

:-)