Kallare vintrar



På tal om den varma vintern vi har och avsaknaden av kyla, så vill jag nu visa er denna härliga bild på fartyget s/s Kalmarsund I. När hon gör sitt yttersta för att ta sig från fastlandet till Öland en bitande kall vinterdag för mycket länge sedan.

Fartyg byggdes år 1923 på Oskarshamns Mekaniska Verkstad och var beställd av Ångbåts AB Kalmarsund. Där hon sedan kom att trafikera sundet fram till år 1956, då hon såldes till AB Sundfart i Helsingborg och döptes om till Kirsten Pil. År 1964 tar sagan slut och hon skrotas ned i Ystad.

Mycket talar för att detta är Krigsvintrarna 1940 till 1942, som var legendariskt kalla. 1940 rapporterades 37,9 minusgrader från Norrköpings flygplats. I december 1942 gav låga temperaturer tillsammans med den kalla Ryss luften, nordostlig kuling på 18 meter i sekunden, en kyleffekt på omkring 53,3 minusgrader, enligt SMHI. Så visst förstår man att hela sundet frös igen dessa år.




Tittar man på medeltemperaturen från vintrarna förr, så är det vissa år som sticker ut tydligt. Tar vi sedan ett snitt, och jämför med mitten av 1800-talet, då är Sveriges medeltemperatur numera cirka två grader högre än då.

Ja, det var faktiskt värre vintrar här då....