Is vintrar att minnas

Postångaren Öland i Kalmarsund år 1924


Året är 1924. Det är då man får en försmak av det som sedan ska komma. En snöstorm i början av Januari trycker upp is på svenska ostkusten. Svåra isförhållanden följer i slutet av Januari efter flera dagars köldvåg. Postångaren Öland som ni ser på bilden, får kämpa för att nå motsatta sidan. Man lyckas inte, så Ölands första postångare får tillslut lossa och lasta i rännan ute i Kalmarsund, en bra bit utanför Färjestadens hamn.

Man trafikerade linjen Kalmar - Färjestaden mellan åren 1883 till 1931. 

Men en ny våldsam snöstorm rasade sedan över större delen av Sverige i Februari år 1924. Vilket gör att nästan all sjöfart ställs in helt en tid. Men i början av mars börjar snö och is smältningen. Detta gör att Trelleborgs hamn nu blockeras totalt av enorma ismassor. Den svenska ångfärjan mellan Malmö och Köpenhamn fastnar i isen och blir liggande 800 meter från Malmös hamn.

Ja, vilken vinter..... Men det skulle bli värre 5 år senare.......


Postångaren Öland i Kalmarsund år 1929


År 1929 började mycket dramatiskt med kraftiga snöstormar i kombination med bitande kyla som direkt skapade kaotiska förhållanden. Telefon- och telegraflinjerna bröts. Snö och iskyla slår nu till mot hela Nordeuropa i Januari, med stora problem för både färje- och tågtrafiken. Öland begravs i fem meter höga drivor och Stockholm drabbas svårt av brist på kol och koks. Man genomför ved insamlingar till fattiga människor för att de inte ska frysa ihjäl. 


Postångaren Öland fast i isen 2 km från Färjestaden år 1929


De danska bälten har fyllts med packis. Båtar och fartyg ligger nu fastfrusna i hela södra Östersjön. Svenska statsisbrytaren har förolyckats och skadat rodret, vilket gör den obrukbar. De resterande isbrytarna blir nu överbelastade. När så tillslut alla tre svenska isbrytare havererat och är oanvändbara används pansarskeppet Drottning Victoria som isbrytare. Vilket löste det värsta problemet för handelssjöfarten.


Pansarskeppet Drottning Viktoria


Isen på Östersjön och Kattegatt börjar som först släppa sitt grepp i slutet av Mars. Så det är kanske inte så konstigt att våra förfäder mindes detta år.

Året som i folkmun kom att kallas ”Isvintern 1929”......