Då drack man brunn i Ålem socken



Det sägs att Pataholm en gång i tiden haft en brunnspark med hälsobrunn. Mystiken kring detta är höljt i dunkel eftersom inga riktiga spår finns kvar. Ofta hänvisar man till 1800-talet och Hullgrensgården som händelsens kärna. Men finns det verkligen någon sanning i detta......

Att "dricka brunn" var enormt populärt förr. I slutet av 1700-talet fanns det ett par hundra hälsobrunnar i Sverige. Till kurorterna kom både fattiga och rika. Det var de som blivit dåliga genom överdriven vällevnad och de som var sjuka till följd av hårt slit och undernäring. Många kom bara för att stärka sig i allmänt.

Vattnets innehåll av vissa ämnen ansågs särskilt verksamma, men det var också angeläget att äta sunt, motionera lätt, och inte minst att lämna alla eventuella bekymmer hemma. Man kunde komplettera med gyttjebad och andra terapier.

Det framgår av läkarjournaler att många faktiskt blev hjälpta och klart förbättrade. Kanske av vattnet, men också genom omsorgen och den behagliga miljön.




Det var dessa välgörande kurorter runt om i Sverige som fick en handlare här att se en möjligheten till etablering av en ny hälsobrunn i Pataholm.

Så äntligen...... fann jag ett handfast bevis för att allt detta faktiskt är sant, och att det var just här i Pataholm det utspelade sig. Även visa er det exakta datumet när denne Hullgren slog upp portarna till sin nya verksamhet.

Allt började år 1870 när handlaren och träexportören Carl Johan Hullgren slog sig ned här i Pataholm. Då byggde han först det huset som sedan kom att kallas just Hullgrensgården. Det blev ett stort och påkostat hus, som senare kom att dekorerades med vackra målningar i flera av rummen. Det var Carls son, senare marinmålaren Oscar Hullgren som utförde dessa dekorativa verk. Det är denne Oscar Hullgren som även skissat teckningarna här över som är daterade år 1884 och 1885.

Hullgrensgården som ligger till vänster på skisserna, mjukt inbäddad bland mängder av träd. Är faktiskt själva Brunnsparken........

Läs och njut nu av denna härliga annons..... som visar exakt när man började dricka brunn i lilla Pataholms Köping.




Det var alltså ifrån havet de flesta gästerna anlände. Man steg av vid närmaste hamn och fick därifrån ta sig till kurorten Pataholm med häst och vagn.


Turlista År 1885


Lite krångligt kan tyckas idag, att behöva ta sjövägen. Men då hade inte Ålem socken någon järnväg ännu. Så alternativet att åka droska hela vägen på dåliga och slingriga vägar, var nog lätt att ta. Att åka ångfartyg var då ett snabbt och bekvämt sätt att färdas på.


Ångaren Kalmarsund nr 4 mitt i bild


Denna lokala hälsobrunn i Ålem socken utvecklades med åren och man visade stolt upp vilken läkare man hade anlitat för säsongen år 1891.


År 1891


År 1891



I slutet av 1890-talet etablerades de första Havsbaden utan brunnsinrättning i Sverige. Havsbaden blev snabbt populära och började konkurrera med de gamla brunnsorterna, vilket gjorde att många av de små orterna inte kunde klara sig längre. När läkekonsten också utvecklades minskade kurortens betydelse. Det blev helt enkelt omodernt att dricka brunn. Nu var det salta bad som gällde......

Den sista annonsen som Carl Johan Hullgren skriver om sin Brunnsverksamhet i Pataholm är denna. Då är året 1894. Därefter slutar man att dricka brunn i Pataholm......




Ja, han var tidigt ute med sin hälsofrämjande Badanstalt i Ålem socken vår käre Carl Johan Hullgren.


Handlare C J Hullgren


Visst är det en fantastisk historia.....

:-)