Slutet är nära i Oskarshamn



För att täckningsarbetet i hamnbassängen ska bli klart före sommaren utökas nu arbetstiden till alla dagar i veckan dygnet runt. Den mest bullrande verksamheten sker dagtid mellan 07.00 och 22.00. På natten utförs endast täckningsarbeten i vattnet. Täckningen beräknas vara färdig i slutet av maj.

Vad är då orsaken till täckningen av havsbotten i Oskarshamns hamn?

I hamnbassängen fanns 1000 ton tungmetaller lagrade i bottensedimenten. Hamnbassängen har varit en betydande källa för utsläpp till Östersjön. Den stora spridningen har påverkat den marina miljön i
Östersjön. Därför var det extra angeläget att sanera hamnbassängen.

Ca 500 000 m3 sediment har tagits upp från hamnbassängens botten. 

På Storskogens avfallsanläggning har en deponiyta lika stor som tio fotbollsplaner anlagts. Deponin är dimensionerad för att ta emot just 500 000 kubikmeter sediment. När samtliga muddermassor nu är på plats sker en sluttäckning. 

Nu sker även sluttäckningen av havsbotten för att återställa den marina miljön igen.

Vem betalar då allt detta?

Miljöbalken ställer förorenaren till ansvar för en sanering. Den största förorenaren, gamla kopparverket, finns inte längre kvar med någon verksamhet. Dessutom skedde utsläppen från kopparverket före år 1969 vilket då befriar företaget från ansvar. I stället träder Naturvårdsverket in via Länsstyrelsen Kalmar län och betalar den delen. Oskarshamns kommun står för en frivillig insats på 5 % och SAFT har en ansvarsdel på 10%.

Totalt har projektet en budget på 510 miljoner kronor.........