Kraftstationen i Brotorp



Jag tänker nu ge er ännu en lokal historisk "aha" upplevelse.... 

Vi riktar därför blickarna mot Brotorp och platsen där den gamla mjölkvarnen en gång låg. Fotografiet jag tagit är från just denna platsen. Jag står på Kaggetorp sidan och tittar mot Brotorp. 

Precis här låg en gång i tiden både ett fall och en bro, som dämde upp Kaggeström och på andra sidan låg själva kvarnen. Detta är allmänt känt för de flesta.


I början av 1900-talet


Men det fanns en sak till här på platsen som ingen idag talar om. Inte ens den gamla Ålems boken tar upp ämnet. En sak som faktiskt förändrar allt det vi vet om utvecklingen här i bygden.

Det har alltid sagts att år 1918 fattades det ett beslut om att elektrifiera hela Ålem socken med el från Finsjö. Men detta är inte hela sanningen....



År 1918


Jag har funnit att socknen faktiskt hade el betydligt tidigare än så. Men bara på några utvalda platser och historiens kärna låg just här..... 

Nämligen den bortglömda Kraftstationen i Brotorp.

Den omnämns redan året innan den skulle byggas. Året är då 1903 och det är Christopher Rappe som fått en idé om att utveckla kvarnen här i Brotorp.


År 1903


Allt klarnar ytterligare när vi läser nästa klipp från samma år....


År 1903


Kan det alltså vara så att Broholms möbelfabrik hade el långt innan alla andra här i socknen?

Ja, faktiskt....

Se på detta underbara fotografi inifrån Broholm. Året är 1912 och här går tydligt att se både kablar och lampor i taket.



Broholm år 1912


Men hur vet man då var själva kraftstationen egentligen låg. Utöver det som beskrivits här ovan.

Jo, några gamla kartor ger oss en hint om detta. För fotografier på själva huvudpersonen saknar jag tyvärr fortfarande. 

Den första kartan är från år 1941 och den röda pilen visar ganska exakt var kraftkällan låg. Alltså precis bakom kvarnhuset.


År 1941


År 1941 fanns fortfarande både kvarnen och fallet som ni kan se. Men även en rund ring och några streck med prickar som går över till Kaggetorp. Kartan förklarar detta tydligt såhär...




Ja, rätt solklart alltså....

Kraftstationen låg därmed bakom kvarnen här i Kaggeström. Tittar vi från en annan vinkel så förstår man ungefär var platsen var. En ledningsstolpe går även att skymta till höger i bilden. Varför?


Brotorps kvarn sedd från vägen


Jo, en kraftledning gick ju även att se på kartan från år 1941 som gick tvärs över ån till Kaggetorp. 

Men varför?

Den troligaste förklaringen ligger nog i att man fick ett större behov av el med tiden. Man behövde helt enkelt mer kraft. Så i ett biflöde i ån byggde man ännu en fördämning med ytterligare  en liten kraftstation för att trygga driften. Se den gröna pilen på kartan ovan.

Detta lilla hus finns faktiskt kvar än idag. Även om den för länge sedan har fallit i dvala....


År 2020


Rappe meddelade alltså redan år 1903 att han även tänkte ge Ålem station belysning. Vilket han troligen också gjorde. För tittar man på ett fotografi över stationen från år 1911, så finns en ytterbelysning på perrongen redan då. Långt innan elens allmänna intåg i bygden.....

Se den gula pilen.


Ålem station år 1911


Christoffer Rappes ena son Henrik Rappe som drev Ristomta Gård i Ålems kyrkby från år 1900, fick även han tidigt belysning från just denna kraftstation.




En annan intressant detalj att veta, är att man tidigt var inne på att elektrifiera socknen via Finsjö. Redan år 1904 skrev man i tidningarna om just detta. Alltså långt innan själva beslutet togs att ge hela socknen ström.


År 1904


Men vad hände sedan då, när vi kommit förbi 1940-talet...

Jo, Kvarnen, dammen och kraftstationen i Kaggeström revs och försvann. Dom hade inget syfte längre. Även den lilla kraftstationen i Kaggetorp togs ur drift. 

Nu när hela Ålems elnät var utbyggt, drogs istället en kraftledning förbi lilla Brotorp och band ihop byn med övriga socknen. Detta går tydligt att se på kartan från år 1975 här under.

Den röda pilen visar transformatorns nuvarande placering. Alltså på motsvarande sida vägen. Detta går för övrigt även att se på min översta bild från i år. Den sitter där än idag som en grön burk på en stolpe.

Den gröna pilen visar också att den lilla kraftstationen nu är nedlagd och bortkopplad från nätet.


År 1975


Året var alltså 1904.....när man kompletterade Brotorps mjölkvarn med en kraftstation på 90 hästkrafter för att i första hand ge Broholms möbelfabrik belysning. Hela 14 år tidigare än den övriga socknen.

Tänk va....

:-)