När vi hade Garveri i Ålem

Garveriet i Ålem år 1890
 

Visste ni att precis öster om Allmännebro i Ålem stationssamhälle, utmed gamla Stockholmsvägen, låg en gång i tiden ett Garveri. 


Samma plats idag, fotograferad från bron mot norr


Denna annorlunda verksamhet startades här år 1870 av en man från Madesjö med namnet J.P Ohlsson.

Vid denna tid var användningen av skinnprodukter mycket mer utbredd än den är i dag. Att bereda skinn till läder var näst intill nödvändigt för människorna då. Förmågan att hantera skinn hör till en av de äldsta mänskliga verksamheterna, beredda hudar kunde hålla kylan borta och göra bädden mjuk. Men om man inte tog hand om skinnen på rätt sätt så ruttnade de och drog till sig ohyra och luktade as.

Garverierna krävde tillgång till mycket rinnande vatten, vilket gjorde att man ofta etablerade sig där detta fanns. Men tyvärr hade garverierna mycket dåligt rykte. 

Ryktet hörde ihop med den otäcka lukten.....

Garvaren som utförde själva jobbet, fick först börja med att blöta de obearbetade smutsiga hudarna och sedan skrapa dem rena. Renset luktade förstås, men det fanns mer än det som kunde avge dofter.


Att vara garvare var ett illaluktande yrke


De rengjorda hudarna lades därefter i kar fyllda med garvämnen. Ofta användes urin, bark, oljor och aska.

Baden som hudarna låg i måste hålla en viss koncentration av garvämnen, annars riskerade skinnet att ruttna. Ibland skulle skinnen även plockas upp och vändas.

Detta var en illaluktande hantering, som var skäl till att verksamheten ofta bedrevs avsides. När hudarna var tillräckligt preparerade kunde håret skrapas av. Slutprodukten blev ett smidigt, användbart skinn.

Den som lyfte, skrubbade, blötte och bearbetade hudarna undgick inte garvämnena, något som kunde få folk att rynka på näsan. Därav hade de som garvade tyvärr dåligt rykte.

Garveriet här vid kanten på Alsterån lades ned år 1909....


Krohns bilverkstad år 1935


Platsen faller i dvala ett tag, för att senare startas upp igen. Men nu med en helt annan inriktning. Nu är det bilar som gäller, så här öppnas istället Krohns bilverkstad.

Verkstaden kompletteras senare även med bensinpumpar och verksamheten fortsätter i olika konstellationer ända in på 1990-talet. Då allt läggs ned och byggnaderna rivs.


Garveriet låg här på höger sida en gång i tiden


Nu blir här istället busshållplats och grönområde. Historien om garveriet och bilverkstaden faller nu i glömska. Så idag finns tyvärr inget på platsen som minner om denna tid.

Jo, en faktiskt.

Det röda huset på bilden. Detta var en gång i tiden mäster garvarens bostadshus. Som tydligt även går att se på den övre bilden från år 1890.

Tänk vilka dolda historier som finns runt omkring oss.....

:-)