Minnet av den lokala Hundramannaföreningen

 



Har ni hört uttrycket ”Hundramannaförening” förut? 

Det intressanta är att knappt någon idag vet vad detta är för något. Men vi har faktiskt haft dem även i Timmernabben en gång i tiden. Jag tänker nu bevisa detta med hjälp av en artikel från år 1894.


Oskarshamns tidningen den 20 februari år 1894


På frivillig basis bildade Arbetarrörelsen under senare delen av 1800-talet olika understödskassor åt sig själva, för att kunna skydda varandra vid lönebortfall på grund av olyckor i arbetet.

Hundramannaföreningarna var en tidig organiseringsform av sjukkassa, där hundra personer ingick ett ömsesidigt kontrakt som förpliktigade parterna att bistå varandra vid skador eller sjukdom.

Sjukkassorna var lokala små föreningar där människor, oftast inom samma yrke, betalade in en avgift för att få ett skydd.

Namnet kommer av att det fick vara högst 100 medlemmar i föreningen. Det kunde därför bildas flera hundramannaföreningar på en och samma ort.


Oskarshamns tidningen den 26 januari år 1901


Riksförsäkringsanstalten var en svensk statlig myndighet som inrättades år 1902, efter att ”Lagen om ersättning vid olycksfall i arbetet” antogs av regeringen år 1901. Därav försvann de privata ”Hundramannaföreningarna” undan för undan ur historien.


Detta utspelade sig i en tid då skeppsbyggeriet och sjöfarten var som störst i Timmernabben.

Tänk va!

:-)