Korvkiosken i Ålem


 

Jag har flera gånger visat er bilder på denna lilla fina Pressbyrå kiosk som funnits i Ålem. Den som länge låg här mellan stationshuset och gamla hotellet, men som senare flyttades ut till Alsteråvägen på andra sidan hotellet. Här finns inga större historiska oklarheter....




Men det sägs att det även har funnits en korvkiosk i Ålem under en kortare tid. Frågan var då.... Var och när?

Vissa minns den.... men ingen verkar ha något bildbevis tyvärr. 

Därför har jag länge sökt med ljus och lykta efter denna mystiska kiosk, men inte funnit något som kunde styrka denna historia. För än nu....

Så äntligen kan jag nu visa er ett härligt fotografi på Eli Anderssons korv och glasskiosk i Ålem och året är 1967.


Fotot är skänkt av Sune Andersson (Elis son).
Personerna från vänster är: Sunes första fru, Eli Andersson, Sunes mor och Bojan Andersson.


Det är Eli själv som syns i korvluckan till vänster. Eli hade först börjat med en ambulerande korvförsäljning här i trakten. Oftast vid Royal Bio i Ålem, som låg utmed Allmogevägen på andra sidan järnvägen upp mot Ödebo. Senare sålde han även korv vid kommunalhusets parkering i Ålem. Men med tiden blev en fast kiosk ett bättre alternativ och kioskens placering blev vid den allt populärare Caltex macken i Ålem.


Fotot på Caltex macken i Ålem är skänkt av Lars Erik Viktorsson.


Såhär såg den nya fina Caltex macken ut i Ålem. Eli Anderssons korv och glasskiosk kan man tydligt se här till höger på bilden. Kiosken öppnades runt år 1965.

Med tiden byggde man ut macken med ytterligare en hall och övergick till namnet Texaco. Men då var tyvärr redan den lilla korv och glasskiosken en del av vår lokala historia, som ni kan se här på bilden nedan.


Texaco i Ålem


Ja, nu vet vi exakt var och när vi hade korvkiosk i Ålem. 

Ett stort tack till Fred Peterson som hjälpte mig med lösningen....


:-)