Pataholms-dagen år 1958

 


Det är inte många som idag kommer ihåg den fullkomliga invasion av människor som denna lilla köping och Varvsholme en gång stod inför.

Då talar vi om söndagen den 3 augusti år 1958....

Detta var året då Ålems hembygdsdag slog på stort ordentligt och satte upp ett Krönikespel om vår lokala historia just här. Alltså ett riktigt bygdespel. 

Vilken succé det blev....


Pataholms-dagen den 3 Augusti år 1958


Man hade verkligen tur med vädrets makter denna dag. Trots att vinden var frisk så sken solen regelbundet från en vacker himmel. Det fylldes snabbt på med besökare vid inträdet som man hade ordnat för att få komma in i Pataholms köping. Det var där själva spelet och alla aktiviteter skulle ske.


Pataholms-dagen den 3 Augusti år 1958


På hamnplanen tog publiken sin plats. Både sittandes och ståendes. Kullen framför torget blev sedan en perfekt scen.

Allt var mycket välordnat. Man hade även programblad att tillgå för den som ville, som förklarade hela dagens firande. Men även framförandet av Krönikespelet "Var socken har sin saga".






Programbladet tillhör Monika Hagström


Här följer nu ett antal bilder från detta fantastiska Krönikespel som uppfördes med stor inlevelse.










Alla skådespelare i Krönikespelet "Var socken har sin saga" från år 1958


Men det var inte bara köpingen som blev satt i focus denna gång. Även Varvsholmen kom nu med på ett litet hörn. Med en fin bro sammanband man ön med fastlandet denna dag. Vilket gjorde att man med lätthet kunde ta sig över dit för att njuta av utsikten. Men även kunna ta en skön paus vid den kaffeservering som fanns där.



Dagen då Varvsholmen blev välbesökt


Varvsholmen användes alltså för kaffeservering och några av besökarna var pojkarna Fred och Kenny Peterson samt Lars-Åke Pålsson.


Fred och Kenny Peterson samt Lars-Åke Pålsson


Smålandskalden och rimsmidaren Josef Högstedt alias "Pälle Näver", som var en känd Svensk poet vid tiden, befann sig även här denna dag.

Den första dikten som var undertecknad Pälle Näver kom ut i oktober år 1934. En dikt varje vecka gavs sedan ut i ett 30-tal tidningar i Sverige och fyra svensk-amerikanska tidningar i Amerika. År 1978 bröt han kontraktet och hade då under 44 år inte missat en enda vecka av "Veckans visa", som den kallades. Pälle Näver gav även ut 21 diktsamlingar under sitt verksamma liv.

Han fick ta emot både ära och berömmelse under sin levnad. Han blev bl.a. hedrad genom att få en byst i brons uppförd vid Stenberga hembygdsgård.



Josef Högstedt alias "Pälle Näver"


Galeasen Förlig Wind var också en av sevärdheterna att beskåda här i viken denna dag. Nu när Ålems Hembygdsförening hade tagit över denna gamla skuta, tänkte man använda den som en vacker inramning för den lilla köpingen. Alf  Ödlund och Hugo Eriksson hade nu satt upp ett fint flaggspel i riggen inför den stora Pataholms-dagen.


Galeasen Förlig Wind år 1958


När jag nu ändå nämner denna vackra gamla dam, så passar jag på att berätta lite kort om dess historia.....

*     *     *

Galeasen Förlig Wind är byggd av skepparen och skeppsbyggaren Johan Jonsson år 1892 på Olssonska varvet i Timmernabben. Den byggdes på resterna av Jakten Liljan.



Galeasen Förlig Wind


Hon var byggd av fur och ek och mätte 15,55 bruttoton samt lastade 30 ton dödvikt eller 60 kubikmeter ved. Den byggdes senare om för att kunna ta ännu mera last. Längden ökades då från 9,30 meter till 12,90 alltså en ökning med 3,60 meter.

Efter 24 år med Timmernabben som hemmahamn såldes Förlig Wind år 1916 till skepparen K.E. Eriksson från Pataholm, vilken senare överlät Galeasen till sonen John Eriksson. Efter att skutan hamnat i Pataholm gick den huvudsakligen till Öland med ved och tegel, men som returlast var det oftast träflis eller kalksten. 


Folke och Emrik Eriksson ombord på Förlig Wind


Emrik Eriksson som var kapten och ägde båten, levererade årligen tre laster ved till den svenska kungafamiljens sommarbostad Solliden. 


Förlig Wind med en skeppslast ved vid Sollidens brygga år 1932


Här nedan är ett foto från Gunilla Olsson. På fotot från vänster ser vi Einar, John, Emrik och Folke Eriksson och kungens tre äldsta systrar. De står ombord på Förlig Wind vid Sollidens kaj. Emrik Eriksson var farfar till Bill Eriksson och enligt honom är kortet från år 1943.


Einar, John. Emrik och Folke Eriksson i förgrunden Margaretha, Desiree, Birgitta Bernadotte


Förlig Wind fick aldrig någon motor och blev därav Sveriges sista segelskuta i trafik som saknade just motor. Alltså en historisk gammal dam, väl värd att bevara för eftervärlden tänkte Ålems Hembygdsförening. Så år 1956 köptes hon och skulle nu bli en fin synonym för lilla historiska Pataholm

Det kostade emellertid mycket pengar att bevara skutan, eftersom den ju var rätt nedsliten, och det var just pengar som var svårt att få fram. Det var till en början många goda verksamma krafter som såg till att galeasen blev uppsnyggad och fint upplagd i en skyddande vik, men så kom ett par vintrars is och skruvade undan för undan sönder skrovet, som inte var tillräckligt motståndskraftigt. 



Förlig Wind infrusen i is år 1962


Följden blev att galeasen kom att ligga längre och längre ner i vattnet, för att till sist vara helt förlorad.



Förlig Winds sista år


Förlig Wind som var Sveriges sista segelskuta i trafik som saknade motor, fick till slut kasseras, vilket var en enorm förlust såklart. Men alla viktiga och hela detaljer på fartyget sparades i alla fall. De finns idag bevarade hos Hembygdsföreningen här i Pataholm....

*     *     *

För att igen återgå till Pataholms-dagen den 3 augusti år 1958, så var detta en historisk dag att minnas. Det var då denna lilla köping fylldes till bredden av glada Ålems bor, bara för att se Krönikespelet "Var socken har sin saga"......




Ett stort tack till Fred Peterson som tagit fram många av dessa fantastiska bilder från vår lokala historia.


:-)