Året när Café traditionen stod i centrum

 

Vinter i Pataholm

Här kommer nu en härlig gammal bild över Pataholm. Men det är något som inte stämmer. 

Ser ni vad?

Jo, det sticker upp en mystisk mast mitt i köpingen och detta är innan mobiltelefonerna tog över våra liv fullständigt. Vad är då detta kan man undra....

Förklaringen är faktiskt en Tv produktion och året är 1988.


Tv produktion i lilla Pataholms köping år 1988


Växjö Tv fabriken hade då egentligen fullt upp med barn- och ungdomsprogrammen vid denna tid, men ledningen ville ändå att SVT Växjö skulle göra sin del av caféprogrammen som alternerade mellan distrikten. 

Den dansbandskultur som fanns i caféprogrammen tilltalade inte Växjöredaktionen. När man år 1988 gjorde sitt första Café Småland var det ett kulturellt café. Dessutom sände man med väsk-OB från tre olika platser i Småland, ett från varje län och med en ny programledare från varje ställe. Den tre veckor långa turnén avslutades i Härlöv. Där firade teamet jul med att passa på att sända en julotta, en julbön och en annandagsgudstjänst när man ändå var igång. 


Café Småland i Pataholm


Så den 1 december år 1988 kl 18:15 var det alltså dags för detta första och unika avsnitt från vår lilla köping här i Ålem socken.

Från Kalmar län i Pataholm var Tomas Arvidsson värd. Från Jönköpings län i Hakarpsstugan var det Pelle Nyqvist. Från Kronobergs län i Härlöv var det Stefan Edman och producent för dessa program var Berth Gustafsson.

Givetvis blev denna stora händelse omskriven i våra lokala tidningar.






Smålands caféprogram var ingen succé annat än väldigt lokalt, men man fick en ny chans nästa år. Nu var det Gunilla Marcus-Luboff som tog över värdskapet och man höll till endast i Växjö studion. 

År 1990 gav sig Café Småland ut på turné igen och sände live från Capellagården på Öland och Huseby Bruk. Men därefter befriades Växjö Tv från det mycket svåra Caféuppdraget.


Tänk va….

Visst är det roligt med lokal historia :-)

Ps. Ett stort tack till Fred Peterson som bidragit med dessa härliga bilder.