Ett minne av den kommunala simskolan

 

Badplatsen vid Danska Varvet i Timmernabben

När jag var liten… då hade kommunen simskola utomhus varje sommar vid Timmernabbens badplats. Det är inte så många som tänker på det idag. 

Detta var en stor händelse i bygden varje sommar när simskolan drog i gång. Badplatsen vid Danska varvet fylldes då med glada sommarlediga barn och vuxna. Bussar kom och gick i skytteltrafik och flaggan var hissad. För med sommarlovet startade även simskolan.


Min simskola i Timmernabben på 1970-talet


Kunde man inte ta sig dit på egen hand så åkte man i simskolebussarna som utgick från Blomstermåla via Ålem och vidare ned till havet. Där fick sommarlovslediga barn lära sig den ädla konsten att simma i kommunens regi. 

Men tro nu inte att det bara var att plumsa i vattnet hur som helst….

Nej, nej…. 


Simskola som övar torrsim vid Tjärhovsbadet år 1941
Foto: W Blomberg 


Först var man tvungen att sitta på land och öva torrsim ett bra tag. Därefter när tiden var mogen blev det dags att sänka ned sin lilla späda kropp i kalmarsunds mörka iskalla vatten. För det var ju inte alltid det var de där behagliga graderna i vattnet. Man fick helt enkelt ta det som det var. Även de dagar då det var kallt och ruggigt. Inte så konstigt att det tog sin lilla tid att lära sig den ädla konsten att simma.

För simma var man helt enkelt tvungen att lära sig när man var ett litet kustbarn…. Framför allt vi som växte upp här precis vid strandkanten. För vattnet var en ständigt återkommande lekplats för både bad, båt åkande och fiske.

Ja, så var det för mig på 70-talet och så hade det varit i årtionden innan dess….


Simskolan vid Danska Varvet på 1960-talet
Foto: Fred Peterson


Det var faktiskt år 1920 som torrsim blev obligatoriskt i alla folkskolor som hade gymnastik på schemat.

Vid samma tid tog kommunerna på sig ansvaret att se till att det fanns resurser för att bedriva simskolor. Kommunala badanläggningar började byggas på vissa platser i Sverige, men det dröjde ända till 1950-talet innan kommunala simskolor infördes på riktigt.


Simskolan vid Danska Varvet på 1960-talet
Foto: Fred Peterson


För att inspirera eleverna lanserades redan år 1934 simborgarmärket. Traditionen att under högtidliga former sedan belöna dem som klarat provet uppkom även då. Något som fortfarande var i bruk under 1970-talet då jag avslutade simskolan.

Trots att tillgången till badplatser blev allt bättre under 1900-talet var torrsim länge den vedertagna metoden. Men diskussionerna om hur torrsimmet skulle läras ut var livliga. 

Skulle armtagen eller bentagen läras ut först? 

Skulle armtagen vara 180 grader eller bara 90? 

Skulle bentagen präntas in liggande på mage eller sittande?


Simskolan vid Danska Varvet på 1960-talet
Foto: Fred Peterson


Ända in på 1970-talet dividerade man också om vilket simsätt – bröstsim, ryggsim eller crawl – som var lämpligast att lära ut först. Till slut gick bröstsimmet ut som vinnare.

Ja, sättet att lära sig simma har varit lite varierande under det århundrade som passerat. Men en sak kan man klart konstatera……

Det är väldigt bra att kunna simma……..

:-)