Pataholm År 1890



Visst fascineras man av denna härliga vy från Pataholm år 1890. Fotografen som troligen är Carl Oskar Hullgren, står på yttersta udden och blickar ut mot Kalmarsund. Köpingen ligger bakom hans rygg. Det är en mäktig syn att se alla dessa skutor ligga ute på redden och vänta på lastning och lossning. Men detta är nära slutet på en enorm handelsepok. Man hade varit lydköping under Kalmar ända sedan 1600-talet och mycket av de omgivande socknarnas handel och frakter hade gått via just denna lilla hamn. Det var här allt hade passerat in och ut i Ålems socken under hudratals år, men nu var storhetstiden snart slut. De mesta av frakterna hade nu omdirigerats till udden Saltor på andra sidan viken.




Själva hamnen blev mera och mera tom. Nu var Ohlssons storhetstid i Timmernabben. De hade i stort sett slagit ut all frakt och båtbyggande i denna lilla vackra köping.




Huset som syns ligga precis på kajkanten är sedan många år rivet och allt har sedan fallit i glömska. Idag är det inte mycket som minner om denna lilla köpings storhetstid. 

Har du missat min historiska fundering kring Pata och Pataholm, så läs här:

Visst är det kul med gamla fotografier.....

:-)